BBC Конфликтът в Украйна се измества в източната част на

...
BBC Конфликтът в Украйна се измества в източната част на
Коментари Харесай

Да се хванеш за главата: Руският и западният вариант на новините през последното денонощие

BBC

Конфликтът в Украйна се измества в източната част на страната, където украинските сили са мощно стимулирани и добре готови. Анализаторите считат, че най-хубавите войскови елементи на Украйна са на изток и че се намират в окопни системи и други укрепени позиции. Досега украинските войски се опълчиха сполучливо на съветското нахлуване през миналото денонощие, въпреки че са числено доста превъзхождани от съветските сили, които се придвижват напред в някои области.
Къде ще се водят основните борби? Руските публични лица декларират, че фокусът на силите им в този момент е „ цялостното избавление “ на Донбас, като се има поради най-общо източните украински райони Луганск и Донецк. Теренът на изток ще съставлява огромни провокации за руснаците, до момента в който нападат. Територията е с по-малко залесени пространства в съпоставяне със северната част на страната. Според анализаторите откритите площи благоприятстват украинските бранители.
Битката за Славянск евентуално ще бъде идната основна фаза във войната, съгласно Института за проучване на войната (ISW). Ако съветските войски, настъпващи от град Изюм, съумеят да завладяват града, те биха могли да опитат да напреднат на изток към Рубежне, с цел да обкръжат относително дребна група украински сили, или да се насочат по-на юг, с цел да обкръжат по-голям украински контингент. Това е единствено вид, тъй като сега са спряни. Ако Мариупол падне в ръцете на руснаците, може да има и повече войски, които да поемат на север в региона западно от Донецк.
Как се приготвят украинците? Бригадният военачалник Бен Бари от Международния институт за стратегически проучвания разяснява, че украинските сили са имали години, с цел да приготвят защитата си и че съветските войски ще срещнат сериозен отпор. „ Не са единствено окопи в жанр Първата международна война от украинска страна, те ще имат и укрепени по съвременен метод основни градове и села, които желаят и ще пазят “, споделя той. Украинските бронирани машини и друго съоръжение са ситуирани в специфични укрития, които ги защищават от обстрел, добавя ген. Бари.
Много украински войски на изток имат огромен опит - те задържат съветските сепаратисти от спора през 2014 година Техният брой може също да се усили, в случай че военните началници на Украйна преразположат елементи, които към този момент не са нужни за отбрана на Киев след отдръпването на Русия от север.

***

news.sky.com

Украйна разпознава 500 обвинени военни нарушители. Това декларира Ирина Венедиктова, основен прокурор на Украйна в диалог с нашия редактор Тревър Филипс в неделя сутринта. Тя дефинира съветския президент Владимир Путин като " основния боен нарушител на 21-ви век ", само че добави, че той има прочут имунитет от правосъдно гонене заради позицията на държавен глава. Г-жа Венедиктова добави, че Украйна има 500 обвинени за военни закононарушения, от които съгласно нея са осъществени най-малко 5600 незаконни дейности. Говорейки за офанзивата против жп гарата в Краматорск, тя сподели: „ Това е безусловно военно закононарушение! Това беше съветска ракета, която умъртви повече от 50 души. Тези хора просто желаеха да спасят живота си, те желаеха да бъдат евакуирани. Бяха дами, деца и те просто желаеха да спасят живота си. " Попитана дали знае сигурно, че това е съветска офанзива, госпожа Венедиктова сподели: „ Имаме доказателства “. Тя добави, че в този момент 90% от цивилната инфраструктура в Мариупол е разрушена, а бомбардировките безмилостно не престават.
Г-жа Венедиктова сподели още, че източната част на Украйна е била атакувана нощес. „ Това, което виждаме в този момент в Украйна, е безусловно брутална и нападателна борба в източната част на страната ни “. „ Донецка, Луганска и Харковска област бяха атакувани нощес и в действителност разбираме, че съветските войски още веднъж и още веднъж започнаха да завладяват нашата територия и да убиват нашите хора “. Тя добави, че съгласно данни на командването единствено в региона на Киев са убити 1222 мирни поданици, което е военно закононарушение. Не единствено против нас, а по отношение на човечеството, добави госпожа Венедиктова.

***
The Washington Post.,wsj.com

Украйна: По-тежките обстрели в Донбас накараха украинските управляващи да призоват останалите цивилни в региона да се изтеглят, защото Русия ускори офанзивите там преди предстоящата атака. Ръководителят на военното разузнаване на Украйна сподели пред CNN, че силите на Москва се прегрупират към съветския град Белгород, където събират спомагателни войски, с цел да компенсират загубите си.

Атака против гарата: Украинският президент Владимир Зеленски назова ракетния удар върху гарата в Краматорск „ следващото военно закононарушение на Русия, за което всички забъркани ще бъдат държани виновни “. Американският президент Байдън, министър председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън и други водачи н страни осъдиха остро нападението, при което починаха минимум 52 души и бяха ранени над 100.
Помощ на Обединеното кралство: Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън стана следващият европейски водач, който посети Киев, с цел да покаже поддръжка за държавното управление на Зеленски. Г-н Джонсън показа нов пакет от военна и филантропична помощ, която включва 120 бронирани транспортни средства и нови противокорабни ракетни системи, заяви неговият офис.

Обвинения във военни закононарушения: Жителите на Буча описаха убийствата на цивилни от съветски бойци по време на едномесечната им окупация на града отвън Киев.
В Русия: Централната банка понижи главния си лихвен % до 17% от 20%, като сподели, че възобновяване на рублата е понижило риска от внезапно повишаване на инфлацията. Годишният ритъм на инфлация скочи до 16,7% през март от 9,2% през февруари, заяви в петък съветската статистическа организация.

Руски медии за последното денонощие

lenta.ru

Руските военни високоточни ракети с въздушно изстрелване унищожиха пускови установки на зенитно-ракетни системи (ЗРК) С-300, принадлежащи на Въоръжените сили на Украйна (APU), разпознати от разузнаването. В неделя, 10 април, това заяви пред кореспонденти формалният представител на съветското министерство на защитата генерал-майор Игор Конашенков. По думите му, задачите са били изумени в региона на село Старобогдановка в Николаевска област и на военното летище Чугуев.
Представителят на Министерството на защитата означи също, че съветските системи за противовъздушна защита са свалили в небето осем украински дрона наоколо до обитаемоте места Олховатовка, Нова Астрахан, Авдеевка, Шахтерское, Курахово, Новоселовка Вторая и Веселое. На 8 април стана известно, че Словакия скрито и гратис е предала на Украйна единствената си руска система за противовъздушна защита С-300. Съобщава се също, че в подмяна на този комплекс Съединени американски щати са дали обещание да изпратят в страната четири батареи от системата за противовъздушна защита Patriot.

***
Бившият италиански министър председател Силвио Берлускони съобщи, че е отчаян от държанието на съветския президент Владимир Путин по отношение на провеждането на специфична военна интервенция в Украйна. „ Не мога и не желая да скрия обстоятелството, че съм надълбоко отчаян и смутен от държанието на Владимир Путин, който пое доста сериозна отговорност към света “, сподели Берлускони. Експремиерът добавя, че Москва не може да отхвърли отговорността си за протичащото се, изключително след събитията в Буча. Той назова някои дейности на военните неприемливи даже за военно време. През 2021 година Берлускони назова Путин извънреден водач. Берлускони и Путин имаха до неотдавна другарски връзки. Руският президент, поздравявайки някогашния министър председател за годишнината му през 2021 година, се обърна към него в писмото си като „ скъпи Силвио “. През 2019 година Берлускони персонално се срещна с Путин и даде обещание да спомага за унищожаване на глобите против Русия.

interfax.ru

Москва. 10 април. Руските военни са атакували 86 украински военни цели и са свалили осем дрона, заяви представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков. „ Сред тях: два командни пункта, два склада за муниции, три склада за гориво, три съоръжения за реактивни системи за залпово изстрелване, както и 49 замъци и зони за централизация на украинска военна техника “, сподели Конашенков на брифинг в неделя. Според него съветските системи за противовъздушна защита (ПВО) смъкнаха осем украински дрона във въздуха в регионите на обитаемоте места Олховатовка, Нова Астрахан, Авдеевка, Шахтерское, Курахово, Новоселовка Вторая, Веселе. Руското разузнаване разкри и местоположението на украинските системи С-300. „ Високоточни въздушни ракети в региона на село Старобогдановка, Николаевска област и на военното летище Чугуев, унищожиха пускови установки на украински зенитно-ракетни системи С-300, разпознати от разузнаването “, сподели Конашенков. „ Общо от началото на специфичната военна интервенция са унищожени: 127 самолета, 98 хеликоптера, 234 С-300, Бук-М1, зенитно-ракетни комплекси Оса АКМ, 436 безпилотни летателни апарата, 2052 танка и други бойни бронирани машини, 232 системи за залпов изстрел, 894 полева артилерия и минохвъргачки, както и 1975 единици специфична военна техника ", сподели Конашенков.

Преценявайте. Ситуацията " агресор и жертва " не се е трансформирала. Загиват хиляди почтени, изпепелява се суверенна страна, един цялостен народ е в страшна неволя.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР