Базираният в Аахен производител на електрически автомобили Next.e.Go Mobile SE

...
Базираният в Аахен производител на електрически автомобили Next.e.Go Mobile SE
Коментари Харесай

Заводите за електромобили в Ловеч и Тетово заминаха: Next.e.Go обявиха фалит

Базираният в Аахен производител на електрически коли Next.e.Go Mobile SE е в неплатежоспособност, оповестяват немските медии.

Според информация на WirtschaftsWoche немският производител на електрически транспортни средства е подал молба за фалит. Компанията майка стана обществена единствено преди няколко месеца. 

Компанията даваше великодушни обещания и  искаше да построи три нови микрофабрики в Европа и Съединени американски щати, с цел да разшири производството на своите евтини, дребни електрически транспортни средства за градски трафик. Сред излъганите остават жителите на Ловеч, както и на северномакедонския град Тетово.

Окръжният съд в Аахен е назначил адвоката Клаус-Петер Крут, сътрудник в адвокатската адвокатска фирма за преструктуриране AndresPartner, за краткотраен синдик, става ясно от документите на съда.

От компанията обявиха, че решението за подаване на молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност е взето „ на фона на последните отрицателни развития и провокации “ в промишлеността за електронни коли и „ неустойчивостта на финансовите пазари “.

Очаква се, че „ други дъщерни сдружения, в това число Next.e.GO NV като компания-майка на Next.e.GO Mobile SE, също ще стартират съответните производства по неплатежоспособност в близко бъдеще. “

Next.e.Go бяха дали обещание, че ще влагат 140 млн. евро в завода си в България. Предприятието щеше да се намира в Ловеч. Планираше се заводът да проработи през 2023 година и бъдат разкрити 1000 работни места.

Тогавашният длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков обясняваше, че дотациите на вложителя, които България ще заплати, възлизат на 34 млн. евро, само че при постигане на избрани цели, а първата част от дотациите ще се изплати едвам при излизането на първия автомобил от предприятието. Втората част се планува да се заплати при 10 хиляди създадени и продадени коли, а третата – при 20 хиляди коли.

Компанията даже получи и документ от клас „ А " по реда на Закона за поощряване на вложенията. Тогава Кирил Петков разяснява, че още през 2021 година се чака позволение за строителство на завода за електрически автомобили. По думите му дейностите се движат по-бързо от предстоящото, тъй като съгласно бизнес проекта на вложителя Next.e.Go разрешението се е очаквало в първите месеци на 2022 г. 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР