Базираните на религията закони за брака и наследството в Индия

...
Базираните на религията закони за брака и наследството в Индия
Коментари Харесай

Исторически промени в Индия, как ще стават сватбите

Базираните на религията закони за брака и наследството в Индия би трябвало да бъдат изменени. Ще се вкара обединен цивилен кодекс, съобщи Химанта Бисва Сарма, който е губернатор на североизточния щат Асам, съобщи Ройтерс.

В момента има правила, които да вземем за пример разрешават на мъжете мюсюлмани да имат по четири съпруги, отбелязва организацията.

Редица държавни управления на индийски щати избягваха да одобряват подобен кодекс от боязън, че ще ядосат гласоподавателите от индийското хиндуисткото болшинство, както и тези от мюсюлманските и християнските малцинства.

Но членове на хиндуистката националистическа партия " Бхаратия Джаната " на премиера Нарендра Моди и твърдолинейните ѝ поддръжници желаят използването на кодекса в някои щати, с цел да преценяват силата на възможната социална реакция, преди да го прокарат на национално равнище. Кодексът, който има за цел да унифицира и ползва законите, които сега варират измежду другите религиозни групи, ще важи еднообразно за всички жители, без значение от тяхната вяра, пол и полова ориентировка.

Губернаторът на щата Асам, където мюсюлманите са над 30 % от 34-милионното му население,  сподели, че поддържа кодекса като средство за унищожаване на ретроградните религиозни правила и за даване на опция на мюсюлманките да оспорват полигамията в съда. 

Критиците на кодекса, който фигурираше в някои предизборни прокламации на ръководещата партия, обаче го преглеждат като част от напъните ѝ да включи антимюсюлманските настроения в дневния си ред и да ги ускори.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР