Базираната в Сан Франциско компания за споделено пътуване Uber се

...
Базираната в Сан Франциско компания за споделено пътуване Uber се
Коментари Харесай

След тежки изпитания: Uber се присъединява към S&P 500

Базираната в Сан Франциско компания за споделено пътешестване Uber се готви да направи своя дебют в S&P 500 в американската комерсиална сесия през днешния ден.

Изключителмо горделив съм от екипа на Uber за включването ни в S&P 500 ", написа основният изпълнителен шеф Дара Хосровшахи в X.

Стойността на Uber е 127 милиарда $, което я прави най-голямата американска компания, изчезнала досега в показателя.

Годината беше добра както за Хосровшахи, по този начин и за Uber. Компанията реализира регулаторни победи в Съединени американски щати и Обединеното кралство, регистрира мощни тримесечни облаги и рекорден брой пасажери, а акциите ѝ се покачиха с повече от 150% през 2023 година, показва CNN.

Не толкоз от дълго време тя се движеше по тъничък лед. Ръководството ѝ беше подложено на напън, до момента в който редица градове и таксиметрови профсъюзи се бореха да блокират услугите ѝ. Компанията беше с нерентабилна известност и акциите ѝ спаднаха с към 52% през 2022 година, добавя CNN.

Включването на Uber в показателя S&P 500 е доста достижение за колоса в областта на споделеното пътешестване. Една компания би трябвало да дава отговор на разнообразни критерии, с цел да бъде добавена към показателя, което акцентира разширяващото се въздействие и пазарната непоклатимост на Uber и затвърждава статута ѝ на главен състезател на пазара.

Ефектът от достижението на компанията се простира и оттатък Уолстрийт. Това е по този начин, тъй като пенсионните сметки на доста хора са свързани с фондове, които наблюдават S&P 500, отбелязва CNN.

Когато компания се причисли към показателя, тези фондове и портфейли автоматизирано купуват нейни акции, което води до повишение на цената на акциите.

Акциите на Uber са поскъпнали с към 10% от 4 декември, когато за първи път бе оповестено, че тя ще бъде добавена към бенчмарковия показател. Сега акциите ѝ се намират малко под най-високата си стойност за всички времена.

S&P 500, който съставлява 500 от най-големите компании на фондовия пазар, нормално се ребалансира един път на всяко тримесечие - през март, юни, септември и декември. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР