Базираната в Обединеното кралство компания Tokamak Energy съобщи, че разработва

...
Базираната в Обединеното кралство компания Tokamak Energy съобщи, че разработва
Коментари Харесай

Британска компания ще разработи лазерна система за контрол на плазмата за реакторите за термоядрен синтез на бъдещето

Базираната в Обединеното кралство компания Tokamak Energy заяви, че създава нова технология за лазерни измервания, която ще е от решаващо значение за наблюдението на рисковите условия в реакторите на бъдещите електроцентрали за термоядрен синтез и за доставката на чиста сила в мрежата. За да се реализира това, плазменият вързоп би трябвало да остане постоянен. При постоянни работни температури от над 100 000 000°C това не е толкоз елементарно да се реализира.

Предложено е да се следи качеството на плазмата в реактора (нейната компактност и температура) благодарение на нова лазерна система с дисперсионен интерферометър.

Сега тя работи на изпитателен стенд в централата на Tokamak Energy в Оксфорд преди да бъде конфигурирана по-късно тази година на прототипа на сферичния реактор за термоядрен синтез на компанията – оборудването ST40.

„ Измерването на плътността на плазмата е от основно значение за нашето схващане и надзор на термоядрените горива и за ефикасната работа на бъдещите електроцентрали. Екстремните условия, създавани от процеса на термоядрен синтез, значат, че би трябвало да подобрим технологията за лазерна диагностика в този момент, с цел да продължим напред с задачата си да осигурим чиста, безвредна и налична сила от термоядрен синтез през 2030 гoдина. “

казва служителят на Tokamak Energy Тадас Пирагиус – физик на плазмата

Миналата година Tokamak Energy сполучливо пусна в употреба лазерната диагностика на „ Томсъновото разпръскване “ в ST40. С това компанията ще обезпечи подробни данни за температурата и плътността на плазмата на избрани места. В допълнение към това нова система за дисперсионен интерферометър ще дефинира междинната компактност в целия плазмен вързоп. Компанията твърди, че това ще бъде елементарен, благонадежден и постоянен метод за наблюдаване на качеството на плазмата в реактора, който сигурно ще откри приложение в бъдещите електроцентрали.

Визуализация на плана ST80-HTS

Освен това през февруари 2022 година Tokamak Energy разгласи, че до 2026 година ще построи нов първообраз на кълбовиден токамак ST80-HTS (на изображението по-горе). Той ще бъде ситуиран в кампуса на английския орган за атомна сила в Калъм, покрай Оксфорд. Следващата стъпка ще бъде пробната апаратура за термоядрен синтез ST-E1, която се чака да показва способността си да генерира до 200 MW чиста електрическа енергия при започване на идващото десетилетие. Това ще бъде последвано от стартирането на търговски 500 MW термоядрени съоръжения към 2035 година.

Сегашното устройство за термоядрен синтез ST40 на Tokamak Energy в Милтън Парк, покрай Калъм, неотдавна беше осъвременено, с цел да разреши провеждането на опити, свързани с бъдещите функционалности, които ще бъдат включени в ST80-HTS и ST-E1. Миналата година в него беше реализирана плазма за термоядрен синтез с температура 100 000 000°C. Това е най-високата температура, записана в кълбовиден токамак.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР