Байдън води технологичния тласък на САЩ, докато приключва историческото си посещение във Виетнам

...
Президентът Джо Байдън и висши ръководители от водещи американски технологични
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън и висши ръководители от водещи американски технологични фирми, включително Google и Intel, се срещнаха с виетнамски бизнес лидери в понеделник, след като двете страни се споразумяха да задълбочат сътрудничеството, докато Вашингтон се стреми да противодейства на нарастващото влияние на Китай.

Байдън и шефът на управляващата комунистическа партия на Виетнам – върховният лидер на страната – постигнаха „всеобхватно стратегическо партньорство“, докато Вашингтон настоява да разшири мрежата си от съюзници около Азия и Тихия океан.

Съединените щати гледат на производственото динамо на Виетнам като на важна част от плана си за намаляване на зависимостта от Китай за доставки на стратегически ресурси, а новият пакт включва споразумения за полупроводници и редкоземни елементи.

Ръководните кадри от технологичния гигант Google, производителите на чипове Intel и GlobalFoundries и авиационния гигант Boeing се присъединиха към Байдън и Държавният секретар Антъни Блинкен за „среща на върха за иновации и инвестиции“.

Те проведоха разговори с високопоставени фигури от множество водещи виетнамски технологични и производствени компании, включително производителя на електрически автомобили VinFast, интернет фирмата VNG и цифровия портфейл Momo.

По време на разговорите Байдън обяви, че флагманският превозвач Vietnam Airlines е договорил сделка за 7,8 милиарда долара с Boeing за закупуване на 50 самолета 737 за средни разстояния.

Други обявени сделки включват разработването на „генеративно AI-базирано решение, пригодено за Виетнам“ от Microsoft. и NVIDIA се обединяват с местни компании за внедряване на изкуствен интелект в секторите на облака, автомобилостроенето и здравеопазването.

Байдън напусна Виетнам в понеделник, за да отлети до Аляска за паметника на 11 септември.

Сигурност на полупроводниците

Новото партньорство включва споразумение за полупроводниците, като Съединените щати се ангажират да помогнат на Виетнам да развие своите способности и да разшири производството, включително чрез финансиране на обучение на работната сила.

Малките полупроводници са жизненоважни за съвременния живот, намират се във всяко електронно устройство от детски играчки и смартфони до електрически автомобили и сложни оръжейни системи.

Миналия месец Байдън реши да ограничи инвестициите на САЩ в китайски технологии в чувствителни области, включително полупроводници, квантово изчисление и AI.

Вашингтон се стреми да разнообрази и укрепи веригите си за доставки след поредица от сътресения удариха глобалната икономика, тя все повече се обръща към Виетнам, който има вторите по големина находища на редкоземни елементи в света – друг стратегически жизненоважен ресурс – след Китай.

Белият дом подчерта инвестициите на САЩ в производството на чипове във Виетнам, като посочи към нова фабрика на стойност 1,6 милиарда долара близо до Ханой, която скоро ще започне работа.

Затруднения в Китай

Байдън настоя в неделя, че не иска да „сдържа“ Китай, но обвини Пекин, че иска да промени правилата на международния ред.

И в съвместното си изявление Байдън и Тронг нанесоха нов удар срещу Пекин в разтегнатия многодържавен териториален спор над Южнокитайско море.

Те предупредиха срещу „заплаха или използване на сила “, дни след последния сблъсък с участието на китайски кораби, и настоя, че конкуриращите се претенции за стратегическия воден път трябва да бъдат уредени съгласно международните норми.

Пекин претендира за почти цялото море, през което минава търговия за трилиони долари годишно, и е пренебрегнал международен съд реши, че твърдението му няма правно основание.

Президентът се срещна с китайския премиер Ли Цян – лидер номер две в страната – в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Делхи в неделя.

Байдън каза, че основните икономически проблеми Пекин се бореше с това, че ще ограничи обхвата си за действие, особено по отношение на Тайван - който Китай смята за провинция-ренегат.

„Китай има труден икономически проблем в момента поради редица причини, които са свързани с международния растеж и липсата от това и политиките, които Китай следва", каза той, посочвайки високата безработица сред младите хора и проблемите с недвижимите имоти.

"Не мисля, че това ще накара Китай да нахлуе в Тайван. Всъщност обратното - вероятно няма същия капацитет, който имаше преди."

Виетнам има свои собствени пререкания с Пекин, особено за оспорваното Южнокитайско море.

Държавните медии на Ханой в понеделник приветства сделката с бившия враг от войната Съединените щати като „историческа“.

Байдън приключи 24-часовото си посещение, като отдаде почитта си пред мемориала на своя приятел Джон Маккейн, бившият американски сенатор, застрелян в Ханой като пилот по време на войната във Виетнам.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР