Байдън пак нарече китайския лидер “диктаторВашингтон и Пекин възобновяват военната

...
Байдън пак нарече китайския лидер “диктаторВашингтон и Пекин възобновяват военната
Коментари Харесай

Си Цзинпин обеща да изпрати панди на САЩ

Байдън отново назова китайския водач “диктатор ”
Вашингтон и Пекин възобновяват военната връзка

Срещата на двамата президенти продължи четири часа

Китайският президент Си Цзинпин даде знак, че страната му ще изпрати на Съединени американски щати нови панди, които назова “пратеници на другарството сред китайския и американския народ ”, съобщи АП.

“Готови сме да продължим нашето съдействие със Съединени американски щати по отношение на опазването на пандите като тип ”, сподели Си на вечеря с предприемачи в Сан Франциско, която се състоя след 4-часовата му среща в сряда с американския му сътрудник Джо Байдън.

Черно-белите мечоци от дълго време са знак на американско-китайското другарство. Пекин подари за първи път две панди на Националния зоопарк във Вашингтон през 1972 година преди нормализирането на двустранните връзки. После Пекин даде чартърен още панди на други зоологически градини в Съединени американски щати.

След като двустранните връзки се утежниха през последните години, китайската общност моли пандите да бъдат върнати в родния им Китай. В китайски обществени медии даже се появиха недоказани изказвания за неприятно отношение към пандите в американските зоопаркове. И по този начин преди осем дни три панди отпътуваха от Съединени американски щати за Китай. Споразумението сред двете страни за запазване на дивата природа изтича през декември и до момента договарянията за подновяването му са без резултат.

“Веднъж отворена, вратата на китайско-американските връзки няма да бъде в никакъв случай затворена ”, сподели още Си Цзинпин. И увери, че Китай е подготвен да бъде сътрудник и другар на Съединени американски щати, като акцентира, че има доста благоприятни условия за двустранно съдействие.

На срещата Си и Байдън реализираха кардинално единодушие за обновяване на контактите сред военните на двете страни, за отбягване на произшествия. Договориха се и за надзор на износа от Китай на прекурсори за произвеждане на рисковия опиум фентанил, както и за координиране на метода по отношение на стремително развиващия се изкуствен интелект. Двамата президенти също така се съгласили да поддържат контакт по телефона, когато е належащо.

На конференция след срещата Байдън още веднъж назова Си “диктатор ”. “Той е деспот в смисъл, че ръководи страна, която е комунистическа и е с форма на ръководство изцяло друга от нашата ”, посочи президентът на Съединени американски щати. Той назова Си “диктатор ” и през юни, откакто Съединени американски щати смъкнаха хипотетичен китайски шпионски балон няколко месеца по-рано.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР