Байдън обеща подкрепа на Флорида след щетите от бурята

...
Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да даде на Флорида
Коментари Харесай

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да даде на Флорида всякаква подкрепа, от която се нуждае, за да помогне за възстановяването след разрушението от тропическата буря Идалия.

Г-н Байдън говореше по време на посещение в щата, където е известно, че поне двама души са загинали след бурята, връхлетяла сушата в сряда,

Той добави, че никой "интелигентен" човек не може да се съмнява във въздействието на изменението на климата след бурята.

Междувременно губернаторът Рон ДеСантис избра да не се среща с президента по време на пътуването си.

Г-н ДеСантис по-рано предположи, че присъствието на г-н Байдън може да попречи на усилията за реагиране при бедствия. Г-н Байдън, който е говорил с г-н ДеСантис няколко пъти тази седмица, беше казал, че ще се срещнат лично.

Но говорител на г-н ДеСантис каза в петък, че губернаторът няма планове да се срещне с президента, добавяйки, че подготовката за сигурност, необходима за такава среща, ще „затвори намалява текущите усилия за възстановяване".

Г-н Байдън похвали г-н ДеСантис по време на посещението му в събота и каза, че не е разочарован от отсъствието на републиканския губернатор.

„Той седна с FEMA (Федералната агенция за управление на извънредни ситуации) и реши къде трябва да отидем, къде ще има най-малко смущения“, каза г-н Байдън пред репортери пред повредена от буря къща в град Лайв Оук, един от най-засегнатите райони.

Г-н Байдън наистина се срещна с Рик Скот, един от двамата републикански сенатори на щата, и каза, че това е „успокояващ“ знак, че ръководството на щата и федералните власти са работят добре заедно.

Г-н ДеСантис прекара деня на около 50 мили (80 км) на юг, обикаляйки малки общности по крайбрежието на Персийския залив на Флорида, според официалния си график.

В снимки : Ураганът Идалия носи разрушения Жителите на Флорида се евакуират, докато ураганът се втурва към брега

Президентът и първата дама Джил Байдън също се срещнаха с евакуирани жители в основно училище.

"Както казах на вашия губернатор, ако има нещо, от което вашият щат се нуждае, аз съм готов да мобилизирам тази подкрепа", каза г-н Байдън на пресконференция след това.

"Нацията ви пази гърба и ние ще бъдем с вас, докато работата свърши."

Идалия кацна като мощен ураган в района на Биг Бенд във Флорида в сряда и беше описан от официални лица като най-лошата буря, удряла региона от 100 години. Оттогава бурята пътува на север, удряйки съседния щат Джорджия и Каролините.

Домове и бизнеси са наводнени, а електричеството е спряно за стотици хиляди хора.

Ръководителят на FEMA Deanne Criswell каза пред репортери в събота, че операциите по търсене и спасяване са приключили и служителите се фокусират върху възстановяването на електрозахранването в засегнатите региони.

Тя добави, че по-малко от 1% от жителите на Флорида са без електричество, въпреки че тази цифра е значително по-висока в някои райони, пряко засегнати от урагана.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Г-н ДеСантис неизменно заема второ място за първичната номинация на републиканците за президент, изоставайки далеч зад фаворита и бивш президент Доналд Тръмп.

Много се очаква изборите през 2024 г. да бъдат повторение на 2020 г. между г-н Байдън и г-н Тръмп.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР