Байдън назначава федерален координатор, който да наблюдава дългосрочното възстановяване в Източна Палестина след дерайлирането на влака

...
Президентът Джо Байдън нареди в сряда назначаването на федерален координатор,
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън нареди в сряда назначаването на федерален координатор, който да наблюдава дългосрочните усилия за възстановяване в Източна Палестина, Охайо, след дерайлирането през февруари на южния влак на Норфолк, превозващ токсични химикали.

В изпълнителна заповед Байдън възложи на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации да назначи координатор, който, като част от ролята, „ще извърши цялостна оценка на всички неудовлетворени нужди, които не са адресирани от Норфолк Южен и биха отговаряли на условията за федерална помощ“ в следствието от инцидента. Катастрофата разпали продължил дни пожар, изхвърляйки отровни изпарения в района и убивайки хиляди риби и временно разселвайки жителите.

Освен това Агенцията за опазване на околната среда, която по-рано нареди на Norfolk Southern да почисти напълно останките, ще продължи да наблюдава отстраняването и изхвърлянето на токсични отпадъци от мястото на дерайлирането и ще се справи с всяко замърсяване в седимента на близкия повърхностен поток. В рамките на 30 дни от заповедта от сряда, EPA също ще предостави доклад на президента „за състоянието на мониторинга на въздуха, почвата и водата и дали Южен Норфолк продължава да спазва Федералната едностранна административна заповед за справяне с непосредствената и значителна заплаха, причинена от дерайлирането на компанията“, с последващи доклади на всеки 60 дни.

Изпълнителната заповед от сряда също възлага на отделите по здравеопазване и човешки услуги и транспорт да изготвят свои собствени доклади през следващите 60 дни относно реакцията на дерайлирането.

Байдън си навлече критики от републиканците в Конгреса за решението си да не посети мястото на дерайлирането на влака през февруари – по това време президентът посочи силен федерален отговор на агенциите непосредствено след дерайлирането.

Малко след първоначалното дерайлиране Байдън пътува до Киев, навличайки повече партизански гняв, включително от кмета на Източна Палестина Трент Конауей, който каза пред Fox News, че решението на президента да посети разкъсваната от война Украйна вместо Източна Палестина е „най-големият шамар в лицето, това ти казва, че точно сега не го е грижа за нас.

Президентът беше притиснат по-рано този месец относно решението си да не посещава района, докато изследва щетите от бурята от урагана Идалия във Флорида.

„Е, не съм имал случай да отида в Източна Палестина. Тук се случват много неща и аз просто не успях да се пречупя. Мислех дали да отида в Източна Палестина тази седмица, но тогава ми напомниха, че трябва да обиколя света буквално“, Байдън, който напусна малко след коментарите си за пътуване до Индия и Виетнам. „Но ние се уверяваме, че Източна Палестина има това, от което се нуждае материално, за да се справи с проблемите си.“

Притиснат след забележките на Байдън, прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер повтори на брифинг на 5 септември, че Байдън „ще отиде в Източна Палестина“, но отказа да сподели допълнителни подробности.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР