Бащата на водача на листата на Продължаваме Промяната в 13-ти

...
Бащата на водача на листата на Продължаваме Промяната в 13-ти
Коментари Харесай

Бащата на депутат от Продължаваме Промяната подслушвал американското посолство в разгара на Студената война?

Бащата на лидера на листата на " Продължаваме Промяната " в 13-ти МИР-Пазарджик и към този момент определен народен представител Ивайло Шотев, е бил основна фигура в тогавашния отдел на Второ основно ръководство на Държавна сигурност (ВГУ-ДС), който е разработвал американската легация и резидентурата на Централно разузнавателно управление на САЩ там през първата половина на 80-те години на предишния век. Това оповестява откакто се е срещнала с персоналното кадрово дело на Валентин Илиев Шотев в архива на Комисията по досиетата.

Бащата на днешния народен представител от Политическа партия " Политическа партия " стартира кариерата си в структурите на репресивната Държавна сигурност на 21.10.1983 година като шпионин в отдел 01 на Второ основно ръководство (ВГУ-ДС), откакто в интервала 1979-1983 година приключва I-ви факултет ( " Държавна сигурност " ) на Висша специална школа („Георги Димитров"1969-1987 " Г. Димитров " в Симеоново.

Нека напомним каква е интернационалната среда по това време. Студената война сред Съединени американски щати (НАТО) и Съветите (Варшавския договор) е в един от своите злокобни пикове, а общоприет секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз е някогашният началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Юрий Андропов. Андропов възприема интернационалната политика през призмата на злокобна интрига, която Ващингтон и съдружниците му готвят против комунистическия блок, включително тъй наречените " ненадейно ракетно-ядрено нахлуване " (ВРЯН). Тази апокалиптична картина на света, която образува мисленето на руските геронтократи в Политбюро на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз, постанова руските секрети служби и " филиалите " им в руския блок да усилят шпионирането на американските посолства в техните столици, с цел да засекат " пъклените " проекти на американски империализъм против комунистическия лагер.

Ето в това тъмно и злокобно време Валентин Шотев стартира да работи като кадрови чиновник на ВГУ-ДС, отдел 01, поделение 01 (контрашпионаж по отношение на американската легация в София). Веднага е направен " План за ускорено и целеустремено въвеждане в оперативната работа и образование на лейт. Валентин Илиев Шотев ", в който главните детайли са следните:

запознаване от началника на поделение 01 по проблемите на контраразузнавателната работа в отделението по линия на американското разузнаване;

запознаване с материали и данни по съответни форми и способи на работа на американското разузнаване;

запознаване със структурата и взаимоотношението по връзките на посолството сред поделение 01 и 02. Взаимодействие сред 01 и 03 поделение.

Запознаване с наличните данни, форми и способи и организация на работа на органите на Държавна сигурност, надлежно по поделение 01, против американското разузнаване по линия на резидентурата прикрита в посолството на САЩ;

потреблението на Оперативно-техническо мероприятие " Пирин " (подслушване на телефоните на легацията), " Родопи " (подслушване на легацията посредством инсталирани микрофони вътре и вън от сградата), В, Б и прочие, осъществяване М- " Г " (секретно претърсване), потребление Външно наблюдение (външно наблюдение);

Бащата на днешния народен представител от " проамериканската " партия Политическа партия " Продължаваме Промяната " очевидно е бил доста възприемчив и предан на работата си, тъй като в атестацията му за интервала 1983-1986 година виждаме, че бързо е израснал до " старши шпионин " в отдел 01. Както и следната оценка: " В относително къс период навлезе в проблемите на работата на резидентурата на Централно разузнавателно управление на САЩ, прикрита в посолството на Съединени американски щати, по която работи. Работи упорито и с готовност за осъществяване на поставените задания, като се стреми да покачва квалификацията си ".

Забележете какво още написа в този изключително значим за всеки кадрови чиновник на тогавашната Държавна сигурност документ: " Изучава опита на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) "! Изучаването на опита на руския Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в тази гореща фаза на Студената война надали е ставало без съответното управление на офицери от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) – към този момент описахме от каква изключителна значимост за Комитет за Държавна сигурност (на СССР), ерго Политбюро на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз, е била всяка информация от американските посолство – в тази ситуация от това в София.

А в този момент черешката на тортата – в атестацията на Валентин Шотев написа, че е " взел участие в провеждането на комплицирани оперативно-технически мероприятия в границите на отделението ". Край на цитата! Нека го кажем на човешки език – бащата на днешния основен народен представител в " проамериканската " партия на Кирчо и Кокорчо, е взел участие в подслушване, секретно претършуване и още половин дузина комплицирани Оперативно-техническо мероприятие (оперативно-технически мероприятия), за извличане на документална и друга информация от самото посолство и обвързвана с резидентурата на Централно разузнавателно управление на САЩ в американската амбасада в средата на 80

През 1986 година кариерата на Валентин Шотев ръзко дръпва, само че в друга посока – той е определен за първи секретар на Районния комитет на ДКМС в Министерство на вътрешните работи и остава на тази висока номенклатурна служба до рухването на комунистическия режим. Със заповед № 34/26.02.1990 година е преназначен за контрольор в отдел 01 на Националната работа за отбрана на конституцията (НСЗК), както официално беше преименувано ВГУ-ДС, с което бяха непокътнати фрагментите на репресивната Държавна сигурност, само че под име и вънкашност нови и " сърцевина " остаряла. През есента на същата 1990 година е уволнен заради редуциране на щата. След това Шотев се захваща със сериозен бизнес, произвеждане на виновност и други действия, става съучастник на Алексей Петров-Трактора, само че това към този момент е друга история. - те години на предишния век.

За задачите на актуалното следствие е значимо да разкрием и други персони от двата кървавочервени рода по майчина и бащина линия на татко и наследник Шотеви. Валентин Илиев Шотев е роден на 17.5.1960 година в гр. Пазарджик от татко Илия Костадинов Шотев и майка – Магдалена Павлова Шотева. Бащата от 1955 година е завършиял Военната академия и дълготраен офицер в Гранични войски, както и комендант на Доспатската комендатура. Член е на Българска комунистическа партия. Майката е партиен секретар на Противопожарна охрана в ЗМД-Драгор, където работи. Тя също е от крепко комунистическо семейство – нейният брат Иван преди 9 септември 1944 година е политкомисар на шумкарската тайфа " Ангел Кънчев ", по-късно става учител в Академия за обществени науки и стопанско управлени, приет за АБПФК. И другият й брат – Георги - е приет за АБПФК.

Братът на самия Валентин Шотев – Веско Шотев – също като него приключва факултет " Държавна сигурност " на Висша специална школа („Георги Димитров"1969-1987 " Г. Димитров " в Симеоново.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР