Баща ми претърпя наскоро инсулт, здравноосигурен е. Вече е изписан

...
Баща ми претърпя наскоро инсулт, здравноосигурен е. Вече е изписан
Коментари Харесай

Кой проследява състоянието на пациент с инсулт след изписване от болница?


Баща ми претърпя неотдавна инсулт, здравноосигурен е. Вече е изписан от болница, само че останаха куп въпроси, на които не получихме отговори. Затова ви апелирам да уточните кой и по какъв начин наблюдава болен от инсулт след изписване от болница? Как се случват нещата с проучвания, следене на болния, когато той е на легло и не може да става?

Станка Лулчева, гр. Казанлък

Специалистът по неврология следва да диспансеризира пациента с диагноза „ Последици от мозъчно съдова болест “ (МКБ код I69) и да го следи от началото на случая, в продължение на една година.

Общият брой прегледи за календарна година при диспансеризиращия невролог е 4, т.е. за 2022 година би трябвало да бъдат извършени 4 прегледа с общ клиничен неврологичен статус.

Доплерова сонография на артерии и вени се прави веднъж годишно. Ежегодно се изследва холестерол. По преценка и при синдром на деменция, се организира консултация с доктор, експерт по психиатрия. След това диспансерното наблюдаване минава към персоналния доктор.

След първата година от случая до края на живота, диспансерното наблюдаване на пациент със заболяване „ Последици от мозъчно съдова болест “ (МКБ код I69) минава към общопрактикуващия доктор. Диспансерните прегледи се организират 4 пъти годишно със снемане на общ клиничен неврологичен статус.

Ежегодно се прави ЕКГ и се изследва холестерол. По преценка, единствено при осъществяване на антикоагулантно лекуване с индиректни антикоагуланти се изследва протромбиново време с INR. Консултация със специалист-невролог (Доплерова сонография на артерии и вени – до петата година от инцидента) се организира веднъж на две години (след петата година – консултация с невролог, по преценка и според от положението на пациента).

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР