Баща и син - скулпторът проф. Христо Харалампиев и живописецът

...
Баща и син - скулпторът проф. Христо Харалампиев и живописецът
Коментари Харесай

Обща изложба събира баща и син

Баща и наследник - скулпторът проф. Христо Харалампиев и живописецът Кирил Харалампиев се срещат в галерия, озаглавена " Поколения ". Тя е подредена в изложба " Контраст " и е първата от плана по концепция на проф. Аксиния Джурова, чиято цел е да показа на публиката семейства, които са образци на последователност в посвещението на изкуството. 

По думите на проф. Джурова, куратор на експозицията, Христо Харалампиев се утвърждава като корифей в пластиката от стъкло към която минава в последните години. " Няма различен, който да го конкурира ", безапелационна е тя и продължава: " Много настойчиво, доста поредно той съумя да наложи този невисок релеф в пластиката да бъде равносилен с триизмерната пластика, за която към този момент българина има традиция, има очи ".

Наред с пластиките на Христо Харалампиев - триизмерна, невисок релеф в бронз и невисок релеф в стъкло, в изложбата са показани и картини (масло и акрил) на Кирил  Харалампиев, които за проф. Джурова са толкоз деликатни и лирични, колкото и творбите на бащата. Всеки от тях си носи епохата, само че носи и чувствителността, която е основана в едно семейство със специфична аура. 

Като одобрен ваятел и дълготраен учител в Художествената академия Христо Харалампиев акцентира че в никакъв случай не кара едно дете да се занимава с изкуство, в случай че не види у него благоприятни условия. Не кара сина си  Кирил да тръгне по неговия път, тъй като открива у него качествения взор върху цвета и разглеждането на  картината в дълбочина, което изключително му подхожда.

 Баща и наследник Харалампиеви с проф. Аксиния Джурова Самият Кирил Харалампиев изпитва почитание и почит към татко си, отговорност към името, което носи. Обяснява, че не избира скулптурата, а живописта, тъй като от дребен го влече цветът.

Дали след време двамата - татко и наследник, биха създали друга взаимна галерия? Отговорът на Христо Харалампиев е, че създателят би трябвало да взе участие в сходни изяви тогава, когато има какво да каже. Освен това без значение какъв брой опит имаш, какъв креативен път си минал да се съпоставяш с младите е извънредно отговорно, тъй като те дават освен младост, само че и креативност.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР