Бързо топящият се антарктически лед драстично забавя потока на океанските

...
Бързо топящият се антарктически лед драстично забавя потока на океанските
Коментари Харесай

Топенето на леда в Антарктика ще забави вертикалните океански течения

Бързо топящият се антарктически лед фрапантно забавя потока на океанските течения и може да има пагубно влияние върху световния климат, морските хранителни вериги и даже стабилността на ледения шелф , откриха нови проучвания, представени от Ройтерс.

Вертикалната циркулация на водата в океаните, задвижвана от придвижването на по-плътна вода към морското дъно, оказва помощ за доставянето на топлота, въглерод, О2 и жизненоважни хранителни субстанции по целия свят.

Но дълбоките океански водни потоци от Антарктика може да намалеят с 40% до 2050 година, съгласно изследване, оповестено в сряда в списание Nature.

" Зашеметяващо е да забележим, че това се случва толкоз бързо ", сподели Алън Микс, палеоклиматолог от Орегонския държавен университет и съавтор на последните оценки на Междуправителствения панел по изменение на климата, който не е взел участие в изследването. " Изглежда, че сега стартира да работи. Това е водеща вест. "

С повишението на температурите прясната вода от топящия се лед на Антарктида навлиза в океана, намалявайки солеността и плътността на повърхностните води и забавя този поток надолу към морското дъно.

Докато минали проучвания разглеждаха какво може да се случи с сходна преобръщаща се циркулация в Северния Атлантик - механизмът зад сюжета за края на света, който ще докара арктически зими в Европа, защото преносът на топлота се забави - по-малко проучвания са правени за циркулацията на дънната вода на Антарктика.

Ефектът от водата от стопения лед върху световната океанска циркулация към момента не е включен в комплицираните модели, употребявани за разказване на бъдещи сюжети за изменение на климата, само че ще бъде забележителен, съгласно учените.

Вертикалната циркулация на водата в океана разрешава на питателните субстанции да се повдигнат от дъното , като Южният океан поддържа към три четвърти от световното произвеждане на фитопланктон, основата на хранителната верига, споделя един от съавторите на проучването, Стив Ринтул.

" Ако забавим потъването на повърхностните води покрай Антарктида, забавяме цялата циркулация и по този начин понижаваме и количеството хранителни субстанции, които се връщат от дълбокия океан назад на повърхността ", сподели Ринтул, помощник в Австралийската общественост за научни и индустриални проучвания Организация (CSIRO).

Резултатите от изследването също допускат, че океанът няма да може да всмуква толкоз доста въглероден диоксид, оставяйки повече от него в атмосферата.
 Заплахата за човечеството от океаните и топенето на ледените покривки ще нараства
Заплахата за човечеството от океаните и топенето на ледените покривки ще нараства

Човечеството би трябвало да промени фрапантно метода, по който създава артикули и ги консумира
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР