Бързият напредък в областта на инструментите, задвижвани от изкуствен интелект,

...
Бързият напредък в областта на инструментите, задвижвани от изкуствен интелект,
Коментари Харесай

Професиите, за които ресурси като ChatGPT са реална заплаха

Бързият прогрес в региона на инструментите, задвижвани от изкуствен интелект, бързо трансформира огромните езикови модели (LLM) като ChatGPT на OpenAI в запас, без който мнозина няма да могат да си правят работата въобще. За мениджърите технологията е потребна с даването на разнообразни гледни точки, експертите в областта на недвижимите парцели я употребяват за правене на предложения, а юристите – за генериране на документи като завети и други

Ново проучване, разглеждащо въздействието на AI основаните езикови модели като ChatGPT върху разнообразни специалности и браншове, открива, че някои занимания са по-„ изложени “ на резултата от други. В първата рубрика попадат да вземем за пример телемаркетолозите и учителите, а във втората психолозите и консултантите.

Актуалното проучване „ Как ще се отразят езиковите модели като ChatGPT на специалностите и промишленостите? “ е на група професори от Нюйоркския университет (NYU), Принстън и Университета на Пенсилвания (UPenn). И оказва помощ да се хвърли още малко светлина върху бъдещото на работата.

Според откривателите терминът „ изложен “ има много необятен обсег и демонстрира, че специалностите могат да бъдат наранени от AI по редица способи, вариращи от загуба на работни места до включване на технологията в помощ на някои работни функционалности.

Впечатление прави, че учителите заемат девет от първите 11 места в 20-те най-изложени на резултата от AI специалности.

Топ 20
ТелемаркетьориУчители по британски език и литератураУчители по непознати езици и литератураУчители по историяУчители по правоУчители по философия и религияУчители по социологияУчители по политически наукиУчители по наказателно право и правоприлаганеСоциолозиУчители по обществени дейностиУчители по психологияУчители по комуникацииПолитолозиУчители по културологияАрбитри, посредници и помирителиСъдии, магистрати и правосъдни заседателиУчители по географияУчители по библиотекознаниеКлинични, консултативни и учебни психолози
Картографирането на специалностите демонстрира кои ще са първите, които ще поддадат на езиковото моделиране. Трябва обаче да се има поради, че заплахата от цялостно, а още по-малко скорошно изгубване не е изключително реалистична. Инструменти като CharGPT към момента имат големи проблеми с даването на фактологично достоверна информация, по никакъв начин не го бива и в математиката. Това значи, че и преподаватели, и финансисти имат премного време да се приспособяват.

Всъщност, както всяка индустриална гражданска война до момента е показвала, софтуерните нововъведения фактически анулират индивида част от досегашните му трудови отговорности, само че също по този начин отварят необятно поле за раждането на нови и нови специалности.

Един от създателите на проучването – Манав Радж от Wharton School of Business – сподели, че професорите в Университета на Пенсилвания обмислят по какъв начин новите AI технологии ще се отразят на работата. С тяхна помощ да вземем за пример някои професори обогатяват дилемите, които дават на студентите.

„ Има доста в действителност забавни неща, които можете да вършиме с ChatGPT, като да вземем за пример да го употребявате за основаване на образователен проект или да оферирате четива “, сподели той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР