Бързата промяна на метеорологичната обстановка е характерна за зимния сезон.

...
Бързата промяна на метеорологичната обстановка е характерна за зимния сезон.
Коментари Харесай

Полицията във Варна със съвети за справяне при усложнена зимна обстановка

Бързата смяна на метеорологичната конюнктура е присъща за зимния сезон. Експертите от Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " напомнят разпоредбите за безвредно държание при усложнена зимна конюнктура. 
Преди да тръгнем на път е належащо да се проверим каква е метеорологичната прогноза. При разгласен код за рискови феномени е добре да се отсрочи пътуването, в случай че не е необходимо. 
Част от пътищата може да бъдат затворени заради снегонавявания. Необходимо е да предвидим топло облекло, подобаващи обувки и ръкавици при пътешестване с трен. 
Винаги зареждайте автомобила си с повече гориво в сравнение с ви е належащо за пътуването и избирайте да пътувате по първокласните пътища, защото те се почистват от снегонавяванията с преимущество. 
Шофирайте постепенно и деликатно, когато преминавате край здания, електропроводи и дървета. Спазвайте напътствията на способените органи и краткотрайната маркировка, сложена от контролните органи и пътните служби.
Ако по време на пътуването се натъкнете на затрупани коли, маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ или на пътните служби посредством телефон 112. Завържете дреха с ослепителен цвят на най-високата част от автомобила при положение на затъване в навявания от сняг. Избягвайте непрекъснатата работа на мотора на луфт, заради заплаха от отравяне - гасете го от време на време.
При формиране на колони от тапи, спирайте на отдалеченост, която разрешава изтеглянето ви и не използвайте спешната лента - оставете я свободна за избавителните екипи.
Окажете помощ на изпадналите в неволя. Измръзналите елементи на тялото се разтриват със алкохол и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото се преохлажда в допълнение и кожата може да се нарани. При измръзвания се постанова превозване на потърпевшите до болничното заведение. Не спирайте да почивате навън, с изключение на в обитаеми места и крайпътни паркинги и мотели. По време на път следете за ситуацията по радиото и в случай че ситуацията се усложни, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото обитаемо място.
В обитаемоте места се обърнете за помощ към административните управляващи на съответното кметство, Министерство на вътрешните работи или пътните служби. При бедствено състояние следете по радиото напътствията на органите за пожарна сигурност и отбрана на популацията.
Когато би трябвало да се придвижвате пешком, екипирайте се с подобаващи обувки, топли облекла, ръкавици и шапки. Носете зареден мобилен телефон и фенерче. Избягвайте да се движите поединично и стойте по надалеч от здания, стълбове и дървета. Вземете ограничения срещу измръзване на крайниците. Носете медикаментите, които са Ви предписани от доктор и топли питиета. 
Обърнете съществено внимание на подготовката на автомобила за зимния интервал - зимни гуми, вериги, въже за изтегляне, лопата, топли ръкавици и други Не злоупотребявайте със сигналите до тел. 112.
Пренасочване на екипи от разнообразни институции (Агенция " Пътна инфраструктура ", Министерство на вътрешните работи, Спешна помощ) при подправен сигнал, може да коства човешки живот в действителна обстановка. Не злоупотребявайте със сигналите за непочистена пътна настилка. Според нормативната уредба се позволява снежно покритие според от другите равнища и степени на поддържане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР