Бърз и широкоразпространен интернет за Африка е задача, с която

...
Бърз и широкоразпространен интернет за Африка е задача, с която
Коментари Харесай

Последната идея на Google за интернет в Африка? Балони

Бърз и широкоразпространен интернет за Африка е задача, с която не съумяха да се оправят редица компании. Сега, дъщерна компания на Гугъл счита, че има отговора: балони.

Loon, отделена от иновационната лаборатория на колоса през юли, сплотява сили с Telkom Kenya за построяването на мрежа от летящи нависоко балони, посредством които да свърже хората в източноафриканската страна още през идната година, написа Bloomberg. Наградата за Alphabet? Възможността да печели от рекламите и различен тип бизнеси, свързани с световната мрежа с Субсахарска Африка, където към момента милиони нямат достъп до интернет.

Технологията, която ще бъде употребена в Кения, към този момент бе употребена, с цел да свърже краткотрайно хората в Пуерто Рико, откакто ураганът Мария унищожи енергийната инфраструктура и телефонните линии.

В Кения Loon ще стартира с дузина балони, които ще бъдат задоволителни, с цел да свържат към 10 % от страта - и ще реши още какъв брой ще бъдат нужни. Изграждането на наземните станции в Найроби и Накуру към този момент стартира.

 Снимка 389813
Източник:

Балоните ще се повдигнат на над 20 километра в стратосферата, над самолети, птици и стихии. Всеки един от тях ще носи " няколко десетки кг " рутери, акумулатори, антенти и друго съоръжение, което може да разпръсне сигнал до над 5 000 кв. км. повърхност - или с 30 пъти повече от една телекомуникационна кула.

Сигналът ще се изпраща към балоните, които пък ще ги препредават към устройствата - или към прилежащи балони. Самите те ще имат слънчеви панели, с които ще презареждат батериите си и ще могат да останат във въздуха няколко месеца.

Loon отхвърля да заяви каква е цената, само че показва, че е по-евтино от построяването на електрически линии и кули, с които да бъде достигнато разпръснатото население.Loon е решена да сътвори сходна мрежа в целия свят, смятайки, че това ще се трансформира в бизнес за милиарди. Миналата година обаче Alphabet реши да отсрочи проектите за международна мрежа, фокусирайки се първо в избрани райони.

SpaceX, компанията на Илън Мъск, пък работи по проект да изпрати в ниска орбита над 4 000 спътника, които да създадат интернет наличен на всички места по света.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР