Барселона. В четвъртък, 17 август, тероризмът удари каталонската столица Барселона,

...
Барселона. В четвъртък, 17 август, тероризмът удари каталонската столица Барселона,
Коментари Харесай

Ислямска държава пое отговорност за терористичния атентат в Барселона: 13 загинали, 80 ранени и двама арестувани

Барселона. В четвъртък, 17 август, тероризмът удари каталонската столица Барселона, оставяйки минимум 13 убити и 80 ранени, 16 от които съществено, в най-кървавата офанзива в Испания от 2009 година насам. Това е равносметката след нападението, осъществено към 17 часа, когато бял микробус навлезе на известната измежду туристите улица " Ла Рамбла " в сърцето на каталонската столица и измина към 500 метра, прегазвайки почтени хора в една от най-оживените точки на града. Атаката бе осъществена по метод, печално прочут от Ница, Берлин и Стокхолм. В центъра на Барселона, където бе извършена незабавна евакуация, настана невиждан безпорядък, а до момента в който полицията търсеше причинителите, близкоизточната радикална формация " Ислямска страна " пое отговорност за атентата.

" Вървяхме към " Ла Рамбла ", когато видяхме по какъв начин бял ван стартира да прегазва хора. Видяхме велосипедисти във въздуха, хора... беше извънредно ", споделя белгийски екскурзиант, станал директен очевидец на случая, в миг, в който се е намирал на прилежаща улица. По последни данни има 13 починали. Пострадалите - към 80 души, измежду които и деца, са разпределени в няколко лечебни заведения в града. Правителството обаче не изключва опцията броят на жертвите да се усили, поради тревожните данни за минимум 16 души в сериозно положение. Жителите на Барселона бяха призовани да останат у дома, само че пред лечебните заведения се извиха опашки от искащи да дарят кръв за нуждаещите се.

Два часа след случилото се, каталонските управляващи потвърдиха, че става въпрос за терористичен атентат. Полицията арестува първо Дрис Оукабир, мароканец, дошъл в Барселона в неделя, 13 август. Все още обаче не е изяснено дали самият той е управлявал микробуса, с който бе осъществено нападението. Малко по-късно бе обявено за втори осъществен арест. Открит бе и зарязан автомобил, с който най-вероятно лидерът - или водачите е трябвало да избягат след офанзивата. В транспортното средство е имало и испански паспорт. В ход е интервенция за търсене на виновните. Под въпрос остава дали има измежду нападателите има умрял при престрелка с полицията.

Според полицейски източници, двама души остават в неопределеност, макар че броят им не може да бъде доказан сигурно. Органите са подхванали всички нужни ограничения, с цел да бъде възпрепятствано бягството на причинителите на терористичната офанзива.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР