Банско. Заключителна вечер на фестивала Фолклорна магия“, който продължи в

...
Банско. Заключителна вечер на фестивала Фолклорна магия“, който продължи в
Коментари Харесай

Благоевград: Над 1 600 участници се включиха в първия Национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ в Банско

Банско. Заключителна вечер на фестивала „ Фолклорна магия “, който продължи в интервала 29, 30 юни и 1 юли, се организира в Банско. Георги Янев и орк. Орфей сложиха необикновен край на първото издание на празника на националното творчество пред гостите на събитието, пристигнали от разнообразни обитаеми места, с цел да видят и чуят най-големите звезди на националната музика у нас. Това оповестиха от пресцентъра на Община Банско . Фестивалната стратегия стартира от сутринта. През целия ден и вечерта всеки можеше да опита вкусни специалитети от българската национална кухня и да се разноски из ревюто на обичайни артикули, храни, питиета и занаяти в Градски парк, Банско. Конкурсната стратегия още веднъж продължи на двете подиуми през целия ден, а в края на деня се организира формалното награждаване.
В обедната празнична стратегия за първи път беше показан „ Главеж “ – откъс от Банска женитба. Представители от Народно читалище „ Никола Вапцаров – 1894 “ с хореограф Десислава Баханова, сюжет Мария Пицина и музика Димитър Касапинов, демонстрираха обичая облечени в обичайни фолклорни облекла. „ Главежът “ стартира от входа на Градски парк, Банско през цялото ревю на „ Фолклорна магия “, съпроводено от осъществяване на гайда онлайн. За край сватбарите се качиха на Сцена 1 и продължиха с въвеждане на булката в новия ѝ дом. Демонстрацията приключи с кръшни хора, под музиката на банската ария. След „ Главежа “ в обедната концертна стратегия присъединяване взеха надарените сестри Ива и Велислава Костадинови. Малко по-късно на фестивалната сцена се качиха и националната изпълнителка Бинка Добрева, която беше част и от фестивалното жури, под съпровода на акордеониста Александър Райчев. Солистката на „ Мистерията на българските гласове “ получи любовта на всички гости на събитието, като изпя част от най-обичаните песни на България.
След представянето на самодейците-победители в състезанието за пеене, свирене, танци и проява на традиции, вечерната музикална стратегия на „ Фолклорна магия “ продължи с появяването на Бански старчета. Местната групировка показа типични за района песни и повдигна още повече настроението на всички гости. След тях в празника на националното творчество присъединяване взе Илиян Михов – Баровеца, който беше част и от фестивалното жури в конкурсната стратегия. Освен с национални песни, познатият на всички реализатор зарадва гостите на събитието с музикално осъществяване на кларинет.
След него на фестивалната сцена излезе достолепната Гуна Иванова. Певицата на народа изпя част от най-обичаните свои песни, дружно с танцова групировка „ Майсторите на танца “.
Гвоздеят на програмата бяха експертите от орк. Орфей и Георги Янев. Виртуозите на националния фолклор демонстрираха богата музикална стратегия и забавляваха гостите близо два часа. В края на осъществяването им, публиката в Градски парк, Банско пожела продължение на програмата и извика орк. Орфей на бис.
С доста познати и обичани песни, хора под разнообразни ритми, вкусни специалитети и обичайни питиета беше комплициран и грандиозният край на първото издание на Национален фестивал за национално творчество „ Фолклорна магия “, Банско. По време на трите фестивални дни в конкурсната стратегия на „ Фолклорна магия “ присъединяване взеха над 1600 самодейци от разнообразни краища на България. Те демонстрираха традициите и националната музика на страната облечени в достоверни носии и украшения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР