Банско се нареди сред 10-те най-добри ски курорта в света

...
Банско се нареди сред 10-те най-добри ски курорта в света
Коментари Харесай

Банско в ТОП 10 на най-добрите ски курорти в света

Банско се подреди измежду 10-те най-хубави ски курорта в света в влиятелната ранглиста на английското издание „Дейли Мирър“. На българското градче е отредена 7-ма позиция и изпреварва Аспен и още два американски курорта.

На първо място е Мерибел във френските Алпи, следван от италианския Червиня, канадския Ревълсток и френския курорт Куршевел.

„Най-добрият ски курорт в България има всичко, което е належащо за забавляваща отмора на рационални цени. Ще намерите съвършени места за спане на ниски цени. Това е съчетано с рационални разноски за храна. Колкото до ските, очаквайте завладяваща панорама, задоволително писти, от такива за начинаещи до напреднали. Придвижването с лифта е бързо и можете прекарате повече време в планината“, се споделя в описанието на Банско.

Изданието отбелязва, че зимният сезон продължава от декември до април и има евтини самолетни полети до двете най-близки летища – в София и в Солун. Трансферът от тях е надлежно 2,20 часа и 3 часа, добавя вестникът.

Цената на шестдневна ски карта за възрастни в Банско коства 238 лв. /122 евро/ или по-малко от 110 паунда. За съпоставяне в курорт №1 коства 300 евро (273 паунда), а в Куршевел е 256 евро (233 паунда /.
Банско от години е одобрена топ дестинация и притегля доста задгранични туристи у нас. Единственият проблем на курорта е неразрешеният и до през днешния ден проблем с построяването на втори кабинков въжен превоз, който да облекчи големите опашки от чакащи скиори и сноубордисти.

Кметът на Банско Георги Икономов пред „ Труд ”:
Градът справедливо заема
влиятелното място в листата


 георги икономов

– Г-н Икономов, Банско се подреди на 7-мо място в международна ранглиста на най-хубавите ски курорти. С какво Банско е по-привлекателен ски курорт да вземем за пример от Аспен, който е чак на 12-та позиция?
– Това е цялост от много индикатори, измежду които ски инфраструктура като писти и лифтове, изискванията на местата за настаняване и изхранване и не на последно място цените, на които се оферират тези услуги. Банско справедливо взе това влиятелно място. Курортът се подреди даже пред американските курорти, в това число и Аспен. Предполагам, че спрямо тях Банско е по-добър с местата за настаняване и изхранване и цените за тези услуги, само че като дължина на писти и брой на ски уреди не можем да се съпоставяме с тях.

– Имаше опити на екологични организации да блокират построяването на втори въжен превоз в Банско. Докъде стигна проблема? Ще има ли втори въжен превоз и по кое време?
От доста години настояваме да се направи втори въжен превоз в Банско. Някои екоорганизации и в този момент не престават да блокират плана. В началото на март трябваше да се даде старт на приемането на проекта за Природен парк „ Пирин ” като беше несъмнено и авансово осъществяване, само че еколозите надигнаха писък и в този момент този проект е в съдилищата. Не се знае какъв брой време ще отнеме тази правосъдна борба. Това е следващото отсрочване на този наболял въпрос за ски курорта.
Както виждате в тези влиятелни ранглисти на международно равнище никой не слага въпроса, че построяването на въжен превоз не е екологично, както споделят у нас еколозите. Напротив, на всички места по света лифтът е най-екологичният превоз. Дори в доста градове в Европа като превоз се употребяват лифтове, а освен в ски курортите. Имаме още какво да създадем в Банско във връзка с ски инфраструктурата. Единствено по този индикатор изоставаме от останалите международни зимни курорти.

– Колко скиори посещават Банско годишно?
– През 2016 година над 800 000 души са посетили Банско. От тях една четвърт са през лятото, а останалите са през зимния сезон. Две трети от посетителите през зимата са чужденци. Те доста добре правят оценка Банско като курорт и това се удостоверява от обстоятелството, че за следващ път признанието пристигна от задгранична ранглиста и медия, а не от българи.

– Кога се открива ски сезонът тази година?
– Традиционно сезонът се открива втората събота от декември. Както всяка година, по този начин и през тази чакаме доста чужденци скиори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР