Банско. С ритуал по първа копка кметът на Банско Георги

...
Банско. С ритуал по първа копка кметът на Банско Георги
Коментари Харесай

Благоевград: Първа копка за изграждане на подпорни стени на река Глазне бе направена в Банско

Банско. С обред по „ първа копка ” кметът на Банско Георги Икономов даде старт на строително-монтажните работи за промяна и създаване на подпорни стени на коритото на р. Глазне. Това оповестиха от пресцентъра на Община Банско . Договорът за осъществяването на план „ Изграждане на подпорни стени по двата бряга и подсилване на дъното на р. Глазне през гр. Банско, от км 0+000 до 0+520 до моста на ул. „ Найден Геров ”, гр. Банско, община Банско ” е на стойност от 731 000 лв. с включен Данък добавена стойност. 554 600 лв. от общата сума е обезпечена от държавния бюджет с разпореждане от 2017 година, а оставащите средства са планувани в общинския бюджет. За реализатор е определен „ Европейски Съюз ДЖИ 81 ” ЕООД, като в период до края на месец април 2019 година обекта ще бъде приключен.
Реката в посочения сектор е проектирана през 60-те и 70-те години на предишния век. Ситуационно, в горния край, подпорните стени са ситуирани фуниеобразно, защото това е било краят им, към този момент отвън градската част. С разрастването на града е належащо да се поправя фуниеобразната форма на стените, както и те да бъдат продължени до мястото на обединение на реките Демянишка и Бъндеришка. Освен да се ограничи риска от наводняване в границите на обитаемото място, идните действия са част от по-мащабен план за изцяло видоизменение на градската инфраструктура в тази зона на града, разположена по горното поречие на р. Глазне.
„ Своеобразното събиране на подпорните стени в рамките на коритото на реката ще освободи място за построяването на улица, вървяща паралелно на ул. „ Пирин ” над нейната пешеходна част. По този метод част от трафика в новите квартали на града по посока на туристическата и ски зона в курорта ще бъде пренасочен по различен маршрут. Важно е да споделя, че до края на 2018 година ще бъде инсталиран падналия пешеходен мост в резултат на изобилните превалявания през ноември 2016 година Отделно от това, сме изработили планове за облагородяване на терените от двете страни на речното корито, които ще бъдат обособени като паркови зони с площадки за игра и спорт. Ще разделим плануваните градоустройствени усъвършенствания на стадии, които също ще осъществяваме през идващите години ” разясни кмета по време на церемонията.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР