Банско джаз фестивал изглежда успява да намери своето ново лице

...
Банско джаз фестивал изглежда успява да намери своето ново лице
Коментари Харесай

С артисти от 18 страни Банско ще е джаз за 25-и път

" Банско джаз фестивал " наподобява съумява да откри своето ново лице след на своя създател и уредник в продължение на 23 година доктор Емил Илиев. След епичните, които се разиграха през годината след гибелта му сред вдовицата на доктора и кмета Иван Кадев, и относително плахото 24-о издание през към момента пандемичната 2021-ва, това лято фестивалът дава обещание амбициозно завръщане. От 6 до 13 август в Банско ще се организира юбилейното 25-о издание на феста, като в осемте дни ще свирят десетки реализатори от цели осемнадесен страни. 

" Джазът ще звучи непрекъснато ", сподели на конференция Илияна Щерева-Иванова от Асоциация на фестивалите в България, която повдигна завесата над програмата дружно с Иван Кадев, Стефка Оникян и др. 

Новото в програмата ще е джаз академия за млади и перспективни реализатори. Те ще могат да се изявяват на младежката сцена в ранните концерти, а в следобедните часове ще бъдат проведени джаз импровизации в разнообразни местоположения в града. Кулминацията ще са вечерните концерти, след които ще има джем сешъни. 

Откриването ще бъде с Ангел Заберски Биг бенд и Милица Гладнишка, RADZ Band от Украйна - братята Дмитро и Сергей Радзецки, и Electric shock от Унгария. Сред гостите на тазгодишното издание са още Дафна Леви, Игор Уилкокс, Салвадор Сорбал и доста други. Силно наличие ще имат джаз дамите - от Израел, Бразилия, Италия... а България ще бъде показана от Камелия Тодорова.

Във втората фестивална вечер Любо Денев излиза на сцената с арменската изпълнителка Арпи Алто, която ще пее на четири езика – български, арменски, френски и британски. Част от програмата издаде самият пианист Денев, който се включи в конференцията онлайн, като уточни, че осъществяването на Арпи Алто ще стартира с " Хубава си, моя горо ", която ще се съчетае с арменска ария. 

Това няма да е единственият случай, в който " Банско джаз фестивал " ще срещне една сцена български и задгранични реализатори, оповестиха още уредниците. Например нидерландската група " Арифа ", в която няма ни един холандец, само че има българин. Живко Василев ще свири на дудук дружно с реализатори от Турция, Германия и Унгария, които ще ни показват едно " Пътешествие по Дунава ". 

За пръв път в България ще дойде и ще свири Христо Вичев - роден в Съединени американски щати джаз реализатор, който до момента не е посещавал земята на предците си. 

Водещи на фестивалната сцена ще бъдат познаните гласове от радио Jazz FM Светослав Николов и Таня Иванова. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР