Банките за развитие може да осигурят 200 млрд. долара допълнителни

...
Банките за развитие може да осигурят 200 млрд. долара допълнителни
Коментари Харесай

Банките за развитие могат да увеличат кредитирането с 200 млрд. долара

Банките за развиване може да обезпечат 200 милиарда $ спомагателни средства за разрастващите се стопански системи, като ръководят балансите си по-строго и поемат по-голям риск.

До това умозаключение се сплотиха международните водачи на срещата на върха в Париж, заяви Reuters.

Те показаха угриженост, че Световната банка и Международният валутен фонд са все по-неактуални за справяне с провокации като изменението на климата и дълговото задължение на бедните страни.

" Очакваме общо нарастване на кредитния потенциал на интернационалните банки за развиване с 200 милиарда $ през идващите 10 години посредством усъвършенстване на балансите им и вдишване на повече опасности ", се споделя в заключителното изказване след срещата на върха.

" Ако тези промени бъдат осъществени, банките може да се нуждаят от повече капитал ", се добавя в документа.

Съединени американски щати са най-големият акционер в МВФ и Световната банка, отбелязва Reuters. На срещата на върха в Париж, чийто хазаин е френският президент Еманюел Макрон, се събраха към 24 водачи от Африка, както и министър-председателят на Китай и президентът на Бразилия.

Целта на срещата е да се основат многостранни пътни карти, които могат да се употребяват през идващите 18-24 месеца, като се стартира от облекчение на дълга и се стигне до финансиране на битката с изменението на климата.

Много от тематиките в дневния ред възприемат предложенията на група от разрастващи се страни, ръководена от министър-председателя на Барбадос Миа Мотли, наречена " Бриджтаунска самодейност ".

" Налице е политически консенсус, че този проблем е по-голям от всеки и би трябвало да работим дружно, а многостранните банки за развиване ще би трябвало да трансформират метода си на работа ", съобщи Мотли в заключителния панел от срещата. " Напускаме Париж не просто с речи, а с ангажимент да навлезем в детайлите, с цел да сме сигурни, че контрактуваното тук може да бъде изпълнено. ", добави тя.

Богатите страни завършиха закъснялото заричане за финансиране на битката с изменението на климата в размер на 100 милиарда $ за разрастващите се страни и сътвориха фонд за биоразнообразие и запазване на горите.

" Ако не успеем да оформим разпоредбите в този миг, ще бъдем виновни за това, което евентуално може да бъде най-лошата действителност на човечеството ", съобщи още Мотли.

Сумата от 100 милиарда $ надалеч не дава отговор на действителните потребности на бедните страни, само че се трансформира в знак на неуспеха на богатите страни да дават обещаните средства за битка с изменението на климата.

Това подхранва недоверието в по-широките договаряния за климата сред страните, които се пробват да подтикват ограниченията за понижаване на излъчванията на CO2, отбелязва Reuters.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР