Банките имат право да блокират сметки, ако не сме актуализирали

...
Банките имат право да блокират сметки, ако не сме актуализирали
Коментари Харесай

Депутат предупреди за какво банките могат да блокират сметките ни

Банките имат право да блокират сметки, в случай че не сме актуализирали персонално в границите на една година информацията за адреса, персоналната карта и телефонния номер. Това стана ясно след съвещанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред, заяви БНР.

Парламентът одобри през вчерашния ден на първо четене измененията в закона против изпирането на пари.
-->
Съвсем действително можем да се окажем с блокирани банкови сметки и на процедура да останем без пари. Все по-често банковите институции постановат наказателната мярка, защото клиентите не са актуализирали банална контактна информация – име, адрес, номер на персонална карта или телефонен номер.

Оказва се, че би трябвало, като задължени лица по Закона за ограниченията против изпирането на пари, персонално да посетим банковия клон, с цел да удостоверим с подписа си информацията.

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев оповести, че към този момент има блокирани сметки.

" Има към този момент такива случаи, аз изследвах. Хора, които се намират в чужбина, зад граница, разчитат на това, че ще извършат заплащане към хотела си и не могат да го създадат, тъй като са им блокирани сметките в петък и до понеделник никой не е в положение да ги разблокира, без значение кредитни, дебитни карти, всичко. Затова тъй като вътрешните правила на няколко банки им разрешавали, в случай че ние с вас – задължени лица по член 4, не се явяваме всяка година персонално, физически в някой клон на банката да препотвърдим с автограф, че сме задължени лица по този закон, а това е видно в КОНПИ и във всички заявления, които подават лицата, банката имала право да блокира тези сметки незабавно ", сподели Манев.

Експерт от Българска народна банка изясни, че задължението банките да поддържат настояща информация за своите клиенти произтича от Закона за ограниченията против изпирането на пари и бе вменено още през 2018 година Но защото имат доста клиенти, институциите вършат тази актуализация отчасти и на порции. Но е належащо явяването на клиента персонално, на гише в банката, с цел да няма неприятни изненади.

Факт е, че такава е практиката сега. Банките ползват строги условия за това да бъде проверявана регулярно информация във връзка с такива лица.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР