Банки у нас блокират сметки на клиенти, ако не са

...
Банки у нас блокират сметки на клиенти, ако не са
Коментари Харесай

Банката може да ви блокира сметката, ако не сте си актуализирали личните данни

Банки у нас блокират сметки на клиенти, в случай че не са актуализирали персоналните си данни . От Българска народна банка оповестиха за, че обновяването на информацията е поради Закона за ограниченията против изпирането на пари.

С блокирани сметки се оказват хора, които не са получили никаква информация от банките. Парадоксалното е, че сметки се блокират, даже в случай че клиентите нямат никакви промени в персоналните данни, като да вземем за пример заменени адреси или пък персонални карти.

От Асоциацията на банките разясниха, че по закон, в случай че не обезпечат нужната актуализация на данните, банките имат право освен да блокират сметките, само че даже да ги закрият . За да се избегне това, употребяват всички вероятни канали за връзка.

Мария Кирилова е от късметлиите - съумява да актуализира данните си преди да ѝ блокират сметката. Първоначално не обръща внимание на мейла, който получава. Нейна другарка, клиент на същата банка, обаче остава сюрпризирана на бензиностанция с блокирана сметка. Така и Мария схваща, че писмото не е интернет офанзива за кражба на данни.

„ Ще се наложи краткотрайно да ограничим нарежданията за трансакция от сметките ви в банката ”. Такова известие получих на 7-и. Последва още един мейл на 14-и. Не изглеждаше съществено. Но най-после изненадата беше сериозна ”, изяснява Мария.

От колцентъра на банката изясняват, че актуализацията може да стане и посредством мобилното приложение, стига клиентът да има такова. „ Може и след периода, само че до тогава сметката ще е блокирана ”, прецизират оттова. Оказва се обаче, че и да се употребява мобилното приложение, сметката отново може да бъде блокирана.

От Асоциацията на банките разясниха, че по закон, в случай че банките не могат да обезпечат актуализация на данните на своите клиенти, те са длъжни да закрият сметките им, само че защото това не е в интерес нито на банките, нито на клиентите поставят доста старания, с цел да влязат в контакт с тях.

От Българска народна банка, които наблюдават работата на банките у нас, обявиха, че връзката банка/клиент се дефинира при сключването на контракта сред двете страни и централната банка няма пълномощия да се намесва в тези връзки.

Съветът на специалистите е даже да не сме получавали известие от обслужващата банка, да се свържем с нея. И макар че тези съответни мейли се оказаха същински, да не се предоверяваме на електронна информация, с цел да не станем в действителност жертва на машинация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР