Банка, адвокатско дружество и вероятно самото Фючър енерджи поотделно са

...
Банка, адвокатско дружество и вероятно самото Фючър енерджи поотделно са
Коментари Харесай

Клиентите на "Фючър енерджи" - в хаоса на кого и колко да платят

Банка, адвокатско сдружение и евентуално самото " Фючър енерджи " поотделно са поискали от клиентите заплащането на неразбираеми фактури по разнообразни банкови сметки

Още по тематиката
Цялото свободно електричество у нас ще се търгува на борсата

Промяната влиза в действие от 1 януари 2018 година и визира всички бизнеси, които купуват ток на нерегулирания пазар
13 дек 2017
Защо " Фючър енерджи " дръпна шалтера

Основната причина са дефектите на недолиберализирания енергиен пазар в България
8 дек 2017
Кандидат-купувачът на ЧЕЗ изненадващо излезе от пазара на ток

" Фючър енерджи " до неотдавна нямаше никакви забележими проблеми, само че очевидно не може да достави с сила хилядите компании, с които има контракт
3 дек 2017 Клиентите на напусналия пазара търговец на ток " Фючър енерджи ", които са над 5000, са разтроени на кого да платят употребената към този момент сила. " Капитал " научи, че три разнообразни страни - банка, адвокатско сдружение и евентуално самото " Фючър енерджи ", поотделно са поискали от тях заплащането на неразбираеми фактури. В някои случаи сметките стават все по-големи с всяко последващо писмо. Покани за заплащане са изпратени даже до консуматори, които са прекратили връзките си с въпросния търговец преди години. Въпросите, които си задават всички тези 5000 клиенти, са на кой, по коя сметка и каква сума би трябвало да платят фактурите си.

Извън хаосът със старите заплащания тече акция за прехвърлянето на въпросните клиенти към различен, особено посочен търговец - " Джи Ви Ай " (GVI), който е част от строителната " Джи Пи Груп ".

Собственикът на " Фючър енерджи " Валентин Христов пък отхвърля да приказва обществено откогато стана ясно, че компанията му има проблеми.

Сметки в Бермудския триъгълник

Сагата с фактурите стартира на 11 декември, когато хилядите клиенти на " Фючър енерджи " получават SMS от къс номер, който гласи: " Уведомяваме ви, че имате издадена нова фактура 11.2017 и молим да извършите заплащането ". Посочени са съответните банкови сметки както и съображение за заплащане - следният код 200990173997714 и самостоятелния потребителски номер. Съобщението, написано в оригинал с латинки букви, е подписано с " Future Energy ".

Клиент на компанията, поискал анонимност, изясни за " Капитал ", че с изключение на странният метод за известяван, го е изненадало и това, че посочената в SMS-а банкова сметка е друга от тази, която " Фючър Енерджи " е употребило до момента. Така че в тази ситуация не е изключено да става дума за лъжлива скица, при която някои желае да завоюва от неведението, в което са сложени клиентите.

В обществения профил на компанията в Гугъл има редица мнения, които вършат обстановката още по-заплетена. Потребител да вземем за пример написа, че е получил въпросния SMS за издадена фактура без да има настоящ контракт с " Фючър енерджи ". Което пък буди подозрение, че за разпращането на известието е употребена някаква база данни без оглед на актуалността й. А оттова се слага под въпрос и авторството на SMS-a, защото е малко евентуално търговецът на ток да не знае с кои тъкмо физически и юридически лица има договорни взаимоотношения.

Друг клиент пък изяснява, че има фактура с дата 30 ноември, която е платил на 4 декември по посочения в нея IBAN. При все това обаче се появява нова фактура и то за по-висока стойност. " Всичко е образувано като обвързване, не е отразен превода и понижено КИ. От 05.12.2017 звъня.. " всички оператори заети ".. 2 пъти имейл писах.. прилагах платежно.. нищо.. никакъв резултат.. ", написа още в коментара.

За сходно нарастване и даже удвояване на отговорностите алармират и други консуматори. Поставя се и въпросът с депозитите, които клиентите са внесли във " Фючър енерджи " при сключването на договорите си.

Адвокати, банки, отговорности...

На фона на паниката със странните SMS-и, някои клиенти са получили и фактури от адвокатското сдружение " Владимиров Кискинов ". След извършено на 4 декември общо заседание на съдружниците във " Фючър енерджи " - Валентин Христов и компанията му " Аксис 7 ", е взето решение адресът й да бъде изместен на ул. " Найден Геров " 6, където е офисът на адвокатската адвокатска фирма. На същия адрес се обитава и Асоциация " Свободен енергиен пазар ", в която членуват дузина търговци на ток.

" Капитал " се свърза с адвокатското сдружение " Владимиров Кискинов " и сложи въпросът за издадените фактури, само че оттова отхвърлиха коментар.

В същото време клиентите на " Фючър енерджи " са били известени по електронната поща от " Уникредит Булбанк " за това, че всички сегашни и бъдещи вземания на търговеца по контракти за доставка на електрическа сила, са заложени напълно в интерес на банката. Пояснява се още, че всички заплащания следва да се правят по сметка на " Фючър енерджи ", водена от " Уникредит Булбанк ".

" Фючър енерджи " има три контракта за необикновен залог пред " Уникредит Булбанк " - надлежно от 2013 година, от 2016 година и последно от 29 ноември 2017 година, което е тъкмо два дни преди отстраняването на търговеца от пазара на електрическа сила в България. Затова от банката обръщат внимание на клиентите, че не се предоставяли единодушието си залогодателят " Фючър Енерджи " да се разпорежда със заложеното взимане, в това число го да трансферира на трети лица или да приема заплащания по банкови сметки, разнообразни от тези, открити в " Уникредит Булбанк ". " В този смисъл, не са годни и нямат деяние във връзка с заложния заемодател " Уникредит Булбанк " заплащания, осъществени по банкови сметки отвън тези в банката и/или в интерес на трети лица, разнообразни от заложния заемодател ", написа още в писмото, с което " Капитал " разполага.

Новият фаворит

Докато клиентите на " Фючър енерджи " се чудят по кое време, какво и на кого да платят, досегашните им лични търговци от компанията към този момент им оферират нови контракти от името на друга компания. Става дума за лицензирания търговец " Джи Ви Ай " ООД, който е част от " Джи Пи Груп ".

В разпратено до клиентите известие на " Фючър енерджи " от 8-ми декември, което е оповестено и на интернет страницата на компанията, се споделя, че " Джи Ви Ай " ще " придобие ноу-хау, експертизата и екипа, който досега се грижи за Вашите ползи ". С други думи, " Фючър енерджи " трансферира бизнеса си към различен търговец, а ще се занимава със събиране на остарели вземания и вероятно излекуване, изясни източник, непосредствен до сдружението.

" Капитал " се свърза с един от шефовете на " Джи Ви Ай " - Илко Йоцев, който е и някогашен зам.-министър на енергетиката от кабинета " Саксгобургготски ". Йоцев изясни, че в тази ситуация не става дума за придобиване или различен тип възмездна договорка сред " Фючър енерджи " и неговата компания. " Просто оказваме помощ на хората, като ги привличаме да работят за нас. Това е един екип от 40 души - експерти, който е събиран в продължение на четири години. А нашият бизнес се развива и имаме потребност тъкмо от такива фрагменти, " сподели той. Основната концепция, по думите му, е чиновниците на " Фючър енерджи ", които имат директните контакти с клиентите, да се свържат с потребителите и да им предложат контракт с новия си шеф - " Джи Ви Ай ".

" Вече имаме към 1000 клиента на " Фючър енерджи ", които са се трансферирали към нас. Работим непрекъснато, за което благодаря на целия новопостъпил личен състав ", съобщи още Йоцев. На въпрос дали в " Джи Ви Ай " не се тормозят, че с бързото привличане на нови клиенти в един миг може да изпаднат в ситуацията на " Фючър енерджи " да нямат задоволително ток, той отговори: " Ние сме си създали сметката и сме си решили риска. Осигурили сме си задоволителни количества електрическа енергия. Имаме и лично произвеждане. " Джи Ви Ай " е компанията с максимален гаранционен депозит на енергийната борса и сега търгува най-големите количества електрическа енергия. Само на 14 декември купихме 1800 МВч ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР