Бананът сигурно е един от любимите ви плодове. А най-хубавото

...
Бананът сигурно е един от любимите ви плодове. А най-хубавото
Коментари Харесай

Десет факта за бананите, които не знаете

Бананът несъмнено е един от обичаните ви плодове. А най-хубавото е, че можете да си го купите от кварталния магазин когато и да е на годината, за разлика от преди години, когато с привилегията да хапваме тропическия плод се уреждахме единствено около новогодишните празници.

Предлагаме ви нашата селекция от няколко любопитни обстоятелства за жълтия плод.

1. Банановото дърво постоянно доближава до 10 метра височина и 40 см в диаметър. От едно дърво нормално висят 300 плода с тегло 500 кг.

2. Първият президент на Зимбабве се е казвал Канаан Банана.

 Салата с банани

3. Бананите са освен жълти, само че и червени. Сейшелският остров Мао е единственото място в света, където има златисти, червени и черни банани. Местните поданици ги като ядат като гарнитура на омари и миди.

4. В бананите се съдържа повече витамин B6, в сравнение с в другите плодове. Известно е, че този витамин е виновен за положителното въодушевление.

5. Реколтата на банани е втората по величина годишна продукция в международен мащаб, като изпреварва гроздето, което е на трето място, и отстъпва на портокалите.

 Сушени банани

6. Индия и Бразилия създават повече банани, в сравнение с всяка друга страна в света.

7. Сушените банани съдържат пет пъти повече калории, в сравнение с суровите. В един банан се съдържат 300 мг калий, който оказва помощ в битката против високо кръвно налягане и укрепва сърдечния мускул.

8. Майт Лепик от Естония завоюва първото съревнование в света по бързо хранене с банани. Той съумя да изяде 10 банана за 3 минути. По-стряскащото е, че той поема бананите напряко с обелката, с цел да пести време.

9. Бананът на латински е musa sapientum, което значи плод на мъдрия човек.

10. Световният връх за усвояване на банани за 1 час е 81 плода.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР