Балсам за изтерзаната аржентинска душа: третата световна титла по футбол

...
Балсам за изтерзаната аржентинска душа: третата световна титла по футбол
Коментари Харесай

Аржентина: как Меси и сие накараха аржентинците да забравят за малко инфлацията


Балсам за изтерзаната аржентинска душа: третата международна купа по футбол хвърли в еуфория надълбоко разграничената страна и накара аржентинците най-малко за малко да не помнят за тежкото си икономическо и финансово състояние.

Капитанът Лиониел Меси със международната купа след успеха над Франция

В средата на ноември, когато към момента не бе почнало и малко на брой имаха вяра в идния, едно изследване попита хората в южноамериканската страна какво биха предпочели - успех на националния отбор отпред с Лионел Меси или завършек на инфлацията, която през предходния месец достигна 88% на годишна база. Тогава девет от 10 аржентинци си пожелаха завършек на паричната обезценка.

Възможно е някои от тях да са преосмислили мнението си, защото опиянението от триумфа в Катар е задоволително мощно, с цел да ги накара да не помнят най-малко за известно време. Гледката с дефилирането на златния трофей по улиците на Буенос Айрес ще ги разсее за известно време от мислите дали да заплащат на вноски в супермаркета, кой шампоан е най-икономичен и дали не е по-добре да продадат фамилната кола. При всички случаи хората в Аржентина не са изгубили възприятието си за комизъм. В обществените мрежи да вземем за пример консуматори питат дали златният футболен трофей към този момент не е станал сребърен - поради инфлацията.

Триумфът измества за малко дълбокото разделяне
Редакцията предлага
не е единствено страна, която се задъхва от високите цени, и в която съвсем всеки втори човек живее под прага на бедността. Тя е страна, която е надълбоко политически и обществено разграничена сред поддръжниците на държавното управление на президента Алберто Фернандес и предшественика му. Сега следва разликите до правят отстъпка за малко на назад във времето. Всички лагери сега носят фланелката, обагрена в небесносини и бели цветове.

" Сега те се прегръщат и никой не пита другия дали е от тези или от тези. Когато хората честват, не се разделят по социална класа, пол, идеология или политически позиции ", изяснява социологът и мъдрец Пабло Алабарсес, който е изследвал връзката сред футбола и обществото. Книгата му " Да умреш за Меси? Футболът и появяването на аржентинската нация " е бестселър в книжарниците в страната. Тезата му е, че даже самият " избавител " - отпратка към статута на Меси в родината му - е в положение да даде на Аржентина само краткотрайно облекчение. Защото латиноамериканската страна от десетилетия е и международен първенец по. А празненствата обезпечено по-късно са последвани и от доста по-тежкия махмурлук на всекидневието.

1978: по какъв начин военната хунта използва политически международната купа

В предишното аржентинските ръководещи са правили всичко допустимо, с цел да инструментализират футбола. През 1978 година връчи на капитана Даниел Пасарела международната купа след успеха на финала вкъщи против Нидерландия. Военните тогава се надяваха да подобрят интернационалния си имидж, до момента в който в това време отвличаха опозиционери, които изтезаваха, а от време на време и ги хвърляха живи от самолети в Атлантическия океан.

Осем години по-късно Диего Армандо Марадона съумя да накара ненапълно сънародниците си и да не помнят, още веднъж за миг, и контузията от загубата на войната за Фолклендските острови през 1982 година. С гола на века и своята " божия ръка ", Аржентина в профил Англия от шампионата на четвъртфиналите на. И в Катар аржентинските почитатели продължаваха да пеят енергично на всеки един от седемте мача на своите: " Ако не скачаш, значи си англичанин. "

22 юни 1986, Мексико: Диего Армандо Марадона вкарва с помощ от " божията ръка " за 1:0 на четвъртфинала против Англия

Политологът Густаво Марангони въпреки всичко напомня, че президентът Раул Алфонсин е посрещнал през 1986 година тимът, който победи със Световната купа в държавния си замък, само че е отказал да чества с тях на балкона. " Той не искаше да се възползва политически от спортния триумф ", изяснява анализаторът.

Едно извънредно поляризирано общество

Триумфът на шампионата през 1986 година не бе от изгода за първия демократично определен президент след военната тирания в страната. Само година по-късно партията му загуби междинните избори, а през 1989 година Алфонсин би заставен да се отдръпна след 15 общонационални стачки и хиперинфлация. В днешно време, два месеца преди аржентинският тим да отпътува за Катар, против вицепрезидентката бе осъществен опит за ликвидиране. Малко преди този момент тя беше наказана на 6 години затвор по дело за корупция.

Палатков лагер от протестиращи пред президентския замък в Буенос Айрес

" До президентските избори на 22 октомври 2023 година няма и година, а разграничените от политически и партиен симптом аржентинци няма още дълго време да се прегръщат поради футбола. Дори по време на шампионата в Катар имаше обществени митинги пред вратите на Министерството на труда и развиването. Оскар Уайлд е споделил, че когато сме щастливи, постоянно сме добре. " Но този резултат от международната купа няма да продължи дълго време ", предизвестява политологът Марангони.

Но най-малко Меси, Ди Мария и Де Пол съумяха да успокоят и поласкаят аржентинската душа. Ефектът от това ще продължи още най-малко няколко седмици. В Буенос Айрес споделят, че Господ е аржентинец, папата - също, а в този момент, за повторно след Диего Армандо Марадона, страната има и най-хубавия футболист в света -.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР