Балонът Агигантик на НАСА прекара във въздуха над Антарктида рекордните

...
Балонът Агигантик на НАСА прекара във въздуха над Антарктида рекордните
Коментари Харесай

Исторически полет: Гигантски балон на НАСА прелетя над Антарктида, подобри рекорд

Б алонът " Агигантик " на НАСА прекара във въздуха над Антарктида рекордните 55 дни, 1 час и 34 минути, до момента в който събираше научни данни за по-задълбочено схващане на космоса. 

Научната задача GUSTO (Galactic/Extragalactic ULDB Spectroscopic Terahertz Observatory) на НАСА беше изстреляна на 31 декември 2023 година покрай станцията “МакМърдо ” на Националната научна фондация на Съединени американски щати в Антарктида. 
На 24 февруари 2024 година балонът означи връх за най-дълъг полет на научна балонна задача на НАСА с тежък напредък и огромна дълготрайност. 
Все отново следва да се случи още нещо. Мисията GUSTO ще продължи малко повече от 60 дни, само че по-късно балонът ще остане във въздуха и ще усъвършенства върха. 

" След това планираме да разтеглим границите на балона и да летим толкоз дълго, колкото балонът е кадърен, с цел да демонстрираме в действителност опциите на балонирането с огромна дълготрайност ", споделя в изказване Андрю Хамилтън, изпълняващ длъжността началник на Службата за балонни стратегии на НАСА в полетната база на организацията във Вирджиния. 

Filming carried out with a team balloon without government connections.
The horizon is always flat, 360 degrees around the observer, even at an altitude of 32 kilometers.
Can only NASA and other government “space agencies ” capture the curvature of the Earth?
By the way, where are…
— Bronze Giant (@RjNol)
" Балонът и системите му се показват прелестно и не следим утежняване на работата му. Ветровете в стратосферата са доста удобни и обезпечават постоянни условия за нескончаем полет ", добавя Хамилтън. 

Балонът е голям, с повърхност от над 1,1 милиона кубични метра. Задачата му е да придвижи телескопа GUSTO с размерите на фургон в стратосферата на височина 36 км над Антарктида, навръх границата на космоса.  

Липсата на водни пари разрешава на инструмента да улови извънредно слаби терахерцови сигнали, които дават визия за виталния цикъл на междузвездната среда - газ, прахуляк и радиация, които съществуват в пространството сред звездните системи в една вселена. 

NASA's Giant Balloon Makes Record Flight Over Antarctica At Space's Edge
— IFLScience (@IFLScience)
" Всички ние сме част от междузвездната среда - всеки атом и молекула в тялото ви в някакъв миг са били газ и прахуляк, които са се движили сред звездите ", споделя в изказване Крис Уокър, професор по астрономия в обсерваторията " Стюард " и основен откривател на задачата GUSTO. 

Химическият състав на Вселената се е трансформирал коренно след Големия гърмеж. За да схванат по какъв начин са се появили Вселената и нашата вселена, астрономите би трябвало да прегледат междузвездната среда в галактики на друга възраст. 

GUSTO се пробва да направи това, като преглежда състава на въглерода, кислорода и азота в младия Млечен път и в прилежащия Голям Магеланов облак. Сравнявайки тези две небесни системи, откривателите могат да научат за другите стадии от звездния витален цикъл, в това число раждането и еволюцията на звездите. 

Планирайки идващия си ход, Уокър и екипът на GUSTO наскоро са кандидатствали за нов план, в границите на който същите принадлежности, които понастоящем се намират на борда на GUSTO, ще бъдат употребявани в космоса за търсене на системи за образуване на планети и обитаеми зони. 

" Ако не разширяваш границите си, какъв е смисълът на всичко ", споделя Уокър. 

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР