Балното тефтерче или carnet de bal било неизменна част от

...
Балното тефтерче или carnet de bal било неизменна част от
Коментари Харесай

Балното тефтерче – един прекрасен и забравен аксесоар

Балното тефтерче или carnet de bal било неизменима част от наложителните аксесоари на всяка дама от ХVІІІ чак до началото на ХХ век. Това била дребна кутийка, наложително красива и с изящни орнаменти или рисунки, с цел да подхожда на формалния тоалет и тържествения случай. Изработвала се от злато, седеф, черупка на костенурка, сребро и други благородни материали.



В кутийката дамите носели дребни листа от слонова кост, на които си водели мемоари. Там нерядко имало и поделение за козметика. Някои бални тефтерчета имали форма на ветрило или други забавни решения, само че всяко едно наложително било неповторимо.В началото на ХІХ век на баловете към този момент се танцували не толкоз официални танци, в които сътрудниците били близо един до различен. Затова се считало за непристойно дамите да танцуват повече от три пъти с джентълмен, който не им е избраник. Тогава на помощ пристигнало балното тефтерче, в което се записвала поредността на танците и кой на кого е обещан. Тефтерчето било наложителна част от ритуала на всеки бал. Постепенно то замязяло на сегашните бележници, с листи от хартия. Мъжете също си имали свои бални тефтерчета.

Днес цялата информация, която ни е нужна, е записана в телефона ни. Удобно е, само че уви, не е нито красиво, нито сантиментално...

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР