Балканската шарена черга отново след две години прекъсване се спусна

...
Балканската шарена черга отново след две години прекъсване се спусна
Коментари Харесай

Балканската шарена черга отново обви с багрите си село Шишковци

Балканската шарена рогозка още веднъж след две години спиране се спусна и обви с колорита си село Шишковци, мястото където рисува ненадминатите си картини Владимир Димитров-Майстора, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

Кюстендилското село е хазаин на обичайния фестивал на занаятите и фолклора, който тази година е десети и юбилеен. А в чест на 140-годишнината от рождението на Майстора, в Шишковци разпънаха към храма 140 метра черги, признакът на тридневния фестивал.

„ Отново разстиламе балканска рогозка. Чергата, на която участват народите от прилежащите страни, мястото където може да се видят просвета, обичаи и занаяти. Тази година дъждът ни е в атмосферата на фестивала, вижда се, че двете години спиране поради Ковид-пандемията, хората са жадни за такива мероприятия “, сподели пред БГНЕС уредникът Борислав Крумов.

Той добави, че тази година гостите са от Северна Македония и от Босилеград, Западните околности.

„ Целта на Балканска рогозка е бабите да се почувстват малко по-значими и потребни, и в последна сметка да предадат позабравените занаяти на децата си “, изясни Крумов.

В знак на благодарност към делото на Владимир Димитров-Майстора, роден преди 140 години, дружно с локалните хора подредихме 140 метра рогозка. Майсторът е благополучен, че тук-под неговия взор се случва всичко това-колоритът на фолклора, носиите и традициите, безапелационен бе Крумов.

Целта му е да запазим колоритът на Балканската рогозка за бъдещите генерации.

А че шарената балканска рогозка през днешния ден се понамокри, е най-малкият проблем, на стотиците стекли се от цялата страна да видят с очите си занаятите и фолклора на хората от двете страни на границата. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР