Българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на

...
Българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на
Коментари Харесай

ЕЦБ: За приемане на еврото България трябва да се справи със закони, корупция и слаба администрация

Българското законодателство не подхожда на всички условия за самостоятелност на централната банка, на възбраната за парично финансиране, както и за правна интеграция в Евросистемата . България е страна – членка на Европейски Съюз, с дерогация и затова би трябвало да съблюдава всички условия за привеждането на законодателството си в сходство според член 131 от Договора. "

Това е част от заключенията за България в публикувания през днешния ден Доклад на Европейската централна банка за конвергенцията, обхващащ 7 от деветте страни в Европейския съюз, които още не са приели еврото (останалите две са Дания и Англия, за които такива отчети се изготвят единствено по тяхно искане, а и британците си потеглят от Европейски Съюз след една година).

Още в самото начало се напомня, че тези седем страни са поели ангажимент да одобряват еврото и да се стремят да покрият всички критерии за равнене (конвергенция) със страните с единна валута.

В обхващащата десетки страници част за българската стопанска система са изредени макропоказатели, по които тя изцяло покрива условията на еврозоната и те са много по-добри от данните на някои страни в нея. " Българската стопанска система е добре интегрирана в еврозоната чрез комерсиалната и капиталовата си съгласуваност ", споделят създателите. Те показват, че през предходната година за еврозоната е отивал дял от 44.6% от общия експорт на България и от тези 19 страни са пристигнали 43.4% от вноса. Над 60% са и директните вложения, пристигнали в България от еврозоната.

Левът е постоянен с помощта на валутния ръб, инфлацията е ниска, държавният дълг е с релативно дребен дял от Брутният вътрешен продукт и може да се ръководи ефикасно, фискалната дисциплинираност и салдото в бюджета наподобяват добре. В средно- и дълготраен небосвод България е изправена пред дребни опасности за фискалната резистентност.

Доклад на ЕЦБ за конвергенцията (май 2018)

ЕЦБ има забележки към Закона за Българска народна банка и предлага поправяне на съответни елементи от него, с цел да се укрепи независимостта на националната банка, на нейното управление, пълномощия и политика. Целта е също по този начин - в случай че България в действителност желае скоро да влезе в еврозоната - те да подхождат на договорите и на устава на Европейската система на централните банки и на Европейската централна банка. " За по- нататъшното усилване на доверието във финансовата система способените национални органи би трябвало да продължат да усъвършенстват надзорните си практики според използваните рекомендации на съответните интернационалните и европейски органи и да работят в тясно съдействие с други национални надзорници от страни – членки на Европейски Съюз, в границите на надзорните колегии. "

Основните проблеми, както уточни на 7 март и Европейската комисия, предстоят. Ето част от забележките на ЕЦБ:

- " Макар че макроикономическите несъответствия в България към този момент не се правят оценка като несъразмерни, стопанската система ѝ се сблъсква с тях под формата на оставащи недостатъци във финансовия бранш в комбиниране със относително висока корпоративна задлъжнялост ", споделят от ЕЦБ. В посочените данни (без 2017 г.) се вижда, че консолидираният дълг на частния бранш е бил над 110% от Брутният вътрешен продукт през 2015 година и съвсем 105% от Брутният вътрешен продукт през 2016 година (За съпоставяне, държавният дълг е бил през предходната година малко над 23%, а през актуалната година се чака да намалее до под 22% от Брутният вътрешен продукт.) Високото равнище на насъбран дълг в частния нефинансов бранш остава най-уязвимото място за оценените 7 страни. " Благоразумната фискална политика и по-нататъшните структурни бюджетни промени остават от основно значение, с цел да се резервира в бъдеще стабилността на обществените финанси. "

- " Качеството на работа на институциите и на ръководството е относително ниско във всички обсъждани страни като се изключи Швеция. Това може да породи опасности за икономическата непоклатимост и устойчивостта на конвергенцията ", показва ЕЦБ другият проблем пред допускането до еврозоната. България е измежду страните с ниско качество на институциите и ръководството, то се е подобрило доста малко по отношение на 2008 година, а даже Полша, която заема средищно място по индикатори, е обект от януари 2016 година на невиждана процедура на Европейската комисия за нарушение върховенството на закона.

 ЕЦБ: За приемане на еврото България би трябвало да се оправи със закони, корупция и слаба администрация

- " Гледайки в вероятност, съществуват съществени опасения за дълготрайната резистентност на конвергенцията във връзка с инфлацията в България, като се вземе поради и неотдавнашното нарастване на разноските за труд на единица продукция ", написа в отчета. В статистическите данни към него страната е посочена с най-високите годишни индикатори за повишение на разноските за труд и това е обяснимо поради ниския старт на догонваща България. Но тук се прибавят също и дълготрайно понижаване на популацията в трудоспособна възраст, административни и политически фактори и по-високите административни цени на комуналните услуги и силата. Според специалистите би трябвало подобаваща политика от ръководещите в София, с цел да се избегне натрупването на несъразмерен ценови напън и на макроикономически несъответствия, процесът на догонване би трябвало да бъде подсилен с подобаваща политика. Тук още веднъж се появява добре известният проблем с растежа на заплатите и разноските за труд при задоволителен напредък на продуктивността. В противоположен случай в очите на вложителите България ще се окаже с релативно скъпи служащи, с намаляла конкурентоспособност и прелест.

- Създаването на среда, благоприятстваща устойчивата конвергенция на България, изисква още благоразумна фискална политика, структурни бюджетни промени, доста понижаване на корупцията, обезпечаване на самостоятелна и ефикасна правосъдна система и възстановяване на просветителната система . Трябва да намалее към момента тежко задължение на корпоративния дълг, да се пристъпи към либерализация на контролираните браншове и да се усъвършенства активността си по усвояването на средства от европейските фондове. Дългосрочно безработните българи са огромен % от общата безработица и са нужни спомагателни ограничения за повишение на пригодността на хората за труд и нивото на уменията им.

- Кредитният риск още съставлява сериозна опасност за финансовата непоклатимост при към момента високото ниво на необслужваните заеми за нефинансови предприятия, считат от ЕЦБ. Препоръката е да се отстранен юридическите и правосъдните спънки за преструктурирането на необслужваните заеми и да се осъществят всеобхватни проекти за деяние за в допълнение рационализиране на надзора върху банковия и небанковия бранш .

- Данъчната система може да стане по-благоприятна за напредък, като се минава към по-ниска данъчна тежест за нископлатения труд, за по-ефективно потребление на имотните налози и за даване на медицински услуги с по-висока успеваемост на разноските . Властите би трябвало още да лимитират сивата стопанска система и да подобрят успеваемостта на разноските си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР