Българското председателство на Съвета на ЕС остана затворено в институциите.

...
Българското председателство на Съвета на ЕС остана затворено в институциите.
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Не чухме гласа на младите хора по време на европредседателството ни

„ Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз остана затворено в институциите. Липсваше публичният спор. Не се чу задоволително гласът на младежите. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова пред над 50 студенти от български и непознати университети, оповестяват от президентството. Те участваха в проведената от вицепрезидента Студентска лаборатория „ Шестте месеца отпред на Европейски Съюз – още една позиция “. Дискусията, с модератор преподавателят и публицист Светослав Терзиев, се организира в постройката на президентската администрация.

 1_640x304

Информираните и с сериозен взор студенти разискаха необятен диапазон от тематики – от съответните резултати на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и изчезналите в него тематики до проблемите пред целия Европейския съюз и разделянето в неговите рамки. Общо бе мнението, че в учредителен проект България се е справила доста добре и е пробвала да промени отрицателния си имидж измежду останалите страни членки.

Като главен триумф на Българското европредседателство се открои връщането на Западните Балкани в дневния ред на Европа. Сега се чакат и съответните резултати, с цел да не останат неоправдани очакванията на жителите от тези страни, уверени са студентите. Като пропуск бе посочена неналичието на основна роля и позиция на България в разногласието за името сред Република Македония и Гърция.

 3_640x399

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази вяра, че българската страна ще резервира и отсега нататък дейната си посредническа роля в връзките сред Западните Балкани и Европейски Съюз.

Миграционната рецесия и намирането на общоевропейско решение също бяха измежду най-дискутираните тематики. Повдигнат беше и въпросът за интеграцията на хората, пристигнали на Стария континент.

Вицепрезидентът Илияна Йотова означи, че е очаквала през миналите шест месеца България доста по-амбициозно и самоуверено да работи за миграционната рецесия. „ Имахме капацитет да намерим съдружници и да се противопоставим на страните от вътрешността на Европа във връзка с смяната на Дъблинския правилник “, съобщи вицепрезидентът.

Във връзка с миграционната рецесия бяха разисквани и връзките сред Турция и Европейския съюз и в частност посредническата роля на България. Общо бе мнението, че българската страна би трябвало да продължи със същото движение на европейската сцена, само че и да обърне внимание на проблемите в страната.

Оживената полемика приключи с взаимно заричане за последващи срещи, отдадени на европейската тематика и ролята на България в Европейския съюз.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР