„Българското правителство, за съжаление, не е толкова категорично, последователно и

...
„Българското правителство, за съжаление, не е толкова категорично, последователно и
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Кабинетът трябваше да внесе проект на решение за Украйна в НС, за да избегне неудобството, че е с БСП

„ Българското държавно управление, за жалост, не е толкоз изрично, поредно и ясно в позицията си за поддръжка на Украйна, от позиция на чисто политическите решения, които се взимат, като да се подкрепи с въоръжаване Украйна. Тук не приказваме единствено за отбранителни средства, а за извършване на функционалностите, които и НАТО, и Европейска комисия вършат, да може фактически да бъде подсилена отбраната на Украйна със способността да отговори съответно на агресивното държание и на войната, която провокира Русия “. Това съобщи водачът на „ Републиканци за България “ Цветан Цветанов пред.

„ В момента има единствено 2 страни, които не са дали такава военна помощ - Унгария и България. Но ние като държави-членки на Европейски Съюз, дано единствено да напомня, че имаше решение на Европейска комисия преди дни, с което финансово се подкрепя тъкмо закупуването и даването на военна техника. Което значи, че действително България към този момент е част от този защитителен механизъм, който е сработил и Европейска комисия показва своята взаимност с отпущането на тези финансови средства и даването на подобен боен запас. Вие виждате какъв исторически компромис направи една Германия, какво направи Швейцария, Финландия и всички страни, които под една или друга форма постоянно са държали някакъв неутралитет, виждате, че сега всички са за отбрана на териториалната целокупност на Украйна. Правителството трябваше да вземе решение, тъй като ние към този момент сме получили съответните политически решения от Руската федерация, че сме от страните, които са глобени и към този момент имат избрани ограничавания “, сподели още Цветанов.

„ Посланик Митрофанова направи изявления, с които да се търси някаква провокация по отношение на България. А може би и това е задачата. Но аз считам, че тук би трябвало да имаме доста ясна позиция за правилата и решенията, които държавното управление би трябвало да свежда. Защото междуличностно опълчване сред министър председател и дипломат на която и да било страна, считам, че не е най-хубавото. А би трябвало страната да бъде доста мощна и единна в позицията си. И тъкмо по тази причина, тъй като държавното управление не е в положение да вземе ясно политическо решение по отношение на поддръжката си за Украйна, то трябваше да внесе план на решение в Народно събрание, българският парламент да се произнесе и по този метод може би щяха да избегнат неудобството, че са дружно с Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова, които изрично пазят агресора в лицето на Путин и по никакъв метод не демонстрират, че са за едни добросъседски връзки с съветския народ “, добави водачът на Република България.

Той разяснява и срещата на членки на НАТО в Югоизточна Европа в София: „ Аз считам, че тук държавно управление позволява една сериозна неточност. Правителството, дружно с президентската институция, би трябвало да концентрира вниманието си върху самодейността „ Три морета “, тъй като нейният план и построяването на тази платформа, е тъкмо, с цел да има районен разговор на 12 страни от Прибалтика, Адриатика и Черно море за усилване на съдействието и увеличението сред членовете на политическия ангажимент и поддръжка за възстановяване на енергийната, транспортната и цифровата съгласуваност в района. За огромно страдание, тази самодейност, която е извънредно положително политическо решение от 2016 година насам, тогава беше неглижирана от тогавашния министър-председател Бойко Борисов, тъй като това беше президентска самодейност и страната ни тогава беше представлявана от тогавашния президент Росен Плевнелиев. Впоследствие обаче тя се трансформира и закупи доста по-друго измерение. Тази самодейност бе припозната от Съединени американски щати, бе припозната от Германия и на последната среща, на която София беше хазаин, тогава имаше опция и федералният президент на Германия да се изкаже в поддръжка на Триморието “.

„ Поне към сегашния миг не виждаме никаква смяна в решенията, които взема настоящето българско държавно управление по отношение на сдружението, което финансира и построи " Турски поток ", а това е " Булгартрансгаз ". Все още сдружението има същото управление, което беше и по времето, когато се изпълняваше този план при държавното управление на Борисов. Така че, в случай че това е правилно, си задаваме въпроса - за какво не е заменено управлението? Ако това е правилно, за какво не са сезирани съответните институции? И в случай че това е правилно, въпреки всичко дано да се положат оптимално старания институциите да си дадат съответния отговор къде се намира пътната карта за реализирането на плана с подписите на Теменужка Петкова и шефа на " Газпром " Милер. Това са въпроси, които стоят отворени към Кирил Петков. Имаше като предпочитание от страна на ГЕРБ да се направи анкетна комисия за фонд Gemcorp, тъй като държавното управление не можа да отговори съответно какво е направило, за какво го е направило и дали зад този фонд има някакви съветски капитали. Когато човек порови малко повече, ще разбере, че този фонд се е освободил от съветско въздействие, само че страната и хората, които подписаха този меморандум, си трансферират топката един на различен “, уточни ръководителят на Република България.

Той добави, че това демонстрира, че държавното управление има избран недостиг, както за съответната инспекция, която би трябвало да бъде осъществена, с цел да бъде готово за всевъзможни въпроси, само че да се даде бистрота и обществото да знае, че държавното управление фактически е направило всичко допустимо, с цел да ревизира дали този фонд може да бъде евентуален вложител в страната. По думите му повече от всеки път се нуждаем от вложения, само че когато има бистрота за метода, по който се избират тези вложители, с цел да отпадат всевъзможни подозрения. Според него държавното управление е трябвало да презентира и да направи една доста сериозна отбрана на решението си и подписването на меморандума.

„ За мен ръководството в тези 100 дни е без никакъв коефициент на потребно деяние. Защото ние продължаваме да нямаме утвърждение от Европейска комисия за новия финансов, програмен интервал. Закъснението, поради което не подписаха Борисов и Томислав Дончев с Европейска комисия в края на 2020 година Изключително обезпокоително е и би трябвало да се знае, че Планът за възобновяване и резистентност трябваше от 30 ноември 2020 до 30 април 2021 да бъде импортирано за утвърждение от Европейска комисия. Дончев и Борисов не го внесоха и това сътвори един недостиг за опция да се възползваме от европейската взаимност. Административният запас къде отиде? Някой е получавал хонорари, награди, само че в действителност ние нямаме резултат. И служебното държавно управление, и настоящето за 100 дни не съумя да навакса това закъснение, и виждате, че имаме още веднъж четвърто отсрочване на Плана за възобновяване и резистентност, само че нямаме още и решение за новия финансов програмен интервал “, безапелационен е някогашният вътрешен министър.

„ 2021 и 2022 година са нулеви за страната ни, по всяка възможност и 2023 година най-малко доникъде ще бъде такава, а България, най-бедната страна в Европейски Съюз го финансира с вноските, които би трябвало да прави всяка членка. Ето това е казусът и неналичието на потенциал сега или този безреден метод от една тематика в друга отдалечава държавното управление от най-хубавите му планове да реализира някакви триумфи. Защото виждаме, че ние не можем да се възползваме от европейската взаимност. Държави като Румъния и Гърция, наши съседки, те получиха по 3,8 милиарда евро предплатено заплащане по Плана за възобновяване, и те подкрепят своите бизнеси и вземат решение съответните дефицити, които се натрупаха в изискванията на пандемия. А ние, като най-бедната държава-членка, към момента продължаваме да разчитаме на увеличение на държавния дълг и трупаме задлъжнялост на нашите генерации. На мен това, което ми липсва за тези 100 дни на държавното управление, е стратегическа рамка. Защото по този начин наречената управническа стратегия към момента не е призната. Там са заложени периодите. И тогава към този момент всеки един, като мен или като Вас, ще може да направи справедлив обзор на това, което е поето като задължения и това, което е изпълнено “, сподели още Цветан Цветанов.

„ Във всичко това, което следим през последните няколко дни и с ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова, виждаме свадите, забележимите неща, само че правните причини се видя, че в действителност отсъстват сега на тази необходимост, която ползва Министерство на вътрешните работи. Вече се влиза в една друга процесуална процедура, която дава опция всичко, което се прави, да бъде задоволително издържано. И към този момент тогава прокуратурата, като стопанин на следствието, да реши дали има задоволително доказателства, с цел да се повдигне обвиняване. Тук по-важното е да се каже следното - няма нищо неприятно да се прави проверка на едно ръководство. Но доста е значимо е да не отиде в тази прекаленост, където към този момент да се приказва за политически реваншизъм. Защото аз съм уверен, че в годините и за Турски поток, и за други решения, фактически би трябвало да се направи инспекция, и в случай че бъдат открити обстоятелства и условия към корупционни схеми, някой да понесе отговорност. Но би трябвало да се направи извънредно аргументирано и с безспорни доказателства, които да не основават усещане за реваншизъм. През годините постоянно е имало някакво напрежение сред прокуратура и изпълнителна власт, в никакъв случай не са били толкоз координирани в дейностите, само че постоянно се е намирал и някакъв компромис сред представителите на правосъдната система и изпълнителната власт, с цел да може да се пазят ползите на страната и на обществото. От тази позиция би трябвало да се фокусираме и върху доста тематики на сигурността - а тя е във всяка една секторна политика “, безапелационен е водачът на „ Републиканци за България “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР