Българското правителство очаква страната ни да приключи преговорите за закупуване

...
Българското правителство очаква страната ни да приключи преговорите за закупуване
Коментари Харесай

През лятото приключват преговорите за F-16

Българското държавно управление чака страната ни да завърши договарянията за закупуване на американските изтребители F-16 през лятото.

Това съобщи заместник-външният министър Георг Георгиев, представен от БНР.

В момента той е на работно посещаване в Съединени американски щати.

Той дефинира рецензията на опозицията по тематиката като контрапродуктивна.

" Не би трябвало да се заиграваме с един подобен доста на ниска цена популизъм, с това, което е значимо, стратегически значимо за страната ни, изключително в подтекста на нейната геополитическа, геостратегическа в Балканския полуостров и в цяла Централна и Източна Европа. ", сподели Георгиев.

Припомняме, че се чака до юли тази година държавните управления на България и Съединени американски щати да реализират дефинитивна договореност за пазаруване на осем F-16 Block D за българските военновъздушни сили.

Обучението на водачите за ръководство на този аероплан ще бъде девет месеца, в Съединени американски щати. Предвиждат се и още три месеца, през които те ще бъдат подготвяни за инструктори.

В цената на самолетите влиза и въоръжението, а паралелно ще бъде открита сметка за въоръжение на България, която може да купува муниции от там или от аналогични произведения, произвеждане на страните от НАТО.

Очаква се страната ни да получи осемте изтребителя след 4 години. Производствената база в Грийнвил, Южна Каролина, към този момент е поела ангажимент за изработването на 16 самолета от този вид по поръчка на Бахрейн и 14 - за Словакия.

Заместник-външният министър също по този начин приветства интереса на българска компания от региона на Бостън за включване в програмата " Алеко ", осигуряваща опит на европейски жители в одобрени в техния отрасъл компании в Съединените щати, Израел и Сингапур.

" Първо, тъй като ще разпространяваме активността на една българска компания в Съединени американски щати, само че и второ, тъй като големият набор от познания, от процедура, които могат да бъдат добити от европейските студенти и бизнесмени с помощта на тази българо-американска компания ще бъдат доста значими и доста потребни. "

В програмата на Георгиев са заложени и диалози за отпадане на визовия режим за българи, както и по въпроса за приемането на страната ни в Организацията за икономическо съдействие и развиване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР