Българското правителство няма да допусне нарушение на действащите договори за

...
Българското правителство няма да допусне нарушение на действащите договори за
Коментари Харесай

България няма да плаща газа в рубли и обсъжда сигурността на доставките със Сърбия, Гърция и Турция

Българското държавно управление " няма да допусне нарушаване на настоящите контракти " за доставка на природен газ от Русия и не приема изискването на Кремъл за разплащания на горивото в рубли, вместо в евро или долари. 

Това сподели началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова след съвещанието на Министерски съвет. 

Въпросът с евентуално прекъсване на доставките от съветска страна е разискван от държавното управление, въпреки че за момента " няма очакване за такова прекъсване ", сподели Бориславова. 

Министърът на енергетиката е уведомил сътрудниците си за диалозите, които води с Азербайджан като различен снабдител и със Сърбия, Гърция и Турция по отношение на въпроса " как да се подсигурява обща сигурност на газовите доставки в района ". 

Бориславова не се ангажира с съответна дата, на която може да се подписа съглашение с Азербайджан за увеличение на количествата природен газ за България. 

" Правителството е в непрекъснат контакт с азерската страна и по отношение на настоящото създаване на газовата връзка, която е тясно обвързвана с това от кое място минават количествата, които нашата страна има право да получи и по необясними аргументи при предходното ръководство се е отказала да получава. Имаме непрекъснат контакт, не мога да дам последна дата, тъй като тя не бе коментирана на оперативното съвещание ", сподели тя. 

Завършването на газовата връзка с Гърция ще даде опция за потребление на огромен потенциал за спомагателни доставки на азерски газ, само че не е единствената алтернатива за страната. 

" И сега се получават дребни количества през Неа Месемврия - тя може да се употребява и за цялостното количество от газ. В момента текат диалози с държавното управление на Азербайджан и фирмите там ", сподели още тя. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР