Българското правителство е подготвено, има план за алтернативни източници. Няма

...
Българското правителство е подготвено, има план за алтернативни източници. Няма
Коментари Харесай

Кирил Петков за спирането на руския газ: Българското правителство е подготвено, имаме план за алтернативни източници

Българското държавно управление е квалифицирано, има проект за различни източници. Няма да бъде спирана доставката на газ към консуматорите. Спирането на газа е жестоко нарушавания на контракта и шантаж, сподели Кирил Петков при започване на днешното държавно съвещание.

“Газпром” е декларирал своето желание за прекъсване на доставките на газ и тук декларирам: първо, българското държавно управление е квалифицирано за този сюжет. Няма да има понижаване на подаването на газ към консуматорите. Министерството на енергетиката има явен проект за деяние, проект за различни източници. Спирането на газа от “Газпром” е изнудване и шантаж за потребление на извъндоговорен проект за заплащане в рубли. Ние няма да се поддадем на сходен рекет. Преглеждаме всички контракти с “Газпром”, в това число и за пренос, тъй като едностранно деяние на изнудване е недопустимо. След милиардите за “Турски поток” и дейностите на ГЕРБ - нямаме 3 милиарда, имаме джип “Аркат” в гаража на госпожа Арнаудова и нямаме диверсификация. Рядвам се, че през последните четири месеца поставихме акцент на газовата връзка с Гърция. Тази заран се чух с премиера Мицотакис. Той удостовери, че всичко върви по проект. Юни месец физическото осъществяване на тази връзка ще бъде готово. Говорих и с госпожа фон дер Лайен, съгласно която едностранно нарушение на контракта сред “Газпром” и България е проблем на целия Европейски Съюз и ответните дейности ще бъдат общи. Искам да уверя всички български жители да са спокойни, има явен проект, европейският отговор ще е общ. Вече сме подготвени с точните стъпки и във втората част на съвещанието министърът на енергетиката ще ни уведоми ", сподели Кирил Петков.



Днес министър председателят Кирил Петков и представители на ръководещата коалиция отпътуват за Киев.

Българската делегация ще лети до Полша, а оттова е обезпечен нощен маршрут към украинската столица. В Киев делегацията ни ще съобщи каски и бронежилетки, които българското държавно управление е дало обещание на Украйна.

Очакванията на премиера са представителите на ръководещата коалиция, които ще пътуват до Киев, да се срещнат с действителната обстановка в Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР