Българското правителство да не допуска премахването на регулациите, защитаващи европейските

...
Българското правителство да не допуска премахването на регулациите, защитаващи европейските
Коментари Харесай

Еколози настояват правителството да не допуска премахването на регулациите за ГМО

Българското държавно управление да не позволява премахването на регулациите , защитаващи европейските жители от неконтролируемо разпространяване на генетично модифицирани организми /ГМО/. Това упорстват от  като приканват страната ни да отстоява своите ползи пред Европейския съюз.

Те са изпратили писмо до премиера акад. Николай Денков , агроминистъра Кирил Вътев , екоминистъра Юлиян Попов и шефа на Център за оценка на риска по хранителната верига доктор Койчо Коев , както и до медиите.

В писмото се обръща внимание на това, че за първи път от осем години насам след в лизането в действие на Закона за ГМО , „ без публично разискване и срещу волята на близо 90% от българите, българско държавно управление възнамерява да поддържа унищожаването на българското земеделие , поминъка на дребните производители, биоразнообразието и правото на избор на храна.

Еколозите упорства кабинетът да не се поддава на натиска извън и незабавните периоди, пред които е изправено, за издаване на позитивно мнение за унищожаване на регулациите за новото потомство генетично модифицирани растения – нови ГМО или по този начин наречените „ нови геномни техники “ /НГТ/.

„ С сходно деяние държавното управление ни ще отвори необятно вратите за ГМО в България и ще обрече българските жители на неконтролируемо излагане и разпространяване на ГМО у нас, което ще има дълготрайни и съществени резултати както върху здравето на популацията, по този начин и върху българската природа “.

Авторите на писмото напомнят, че възбраната за ГМО бе резултат от социална акция срещу допускането на му у нас.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР