Българското общество е в плен на патриархалните нагласи, социализмът не

...
Българското общество е в плен на патриархалните нагласи, социализмът не
Коментари Харесай

Мира Радева: Българското общество е в плен на патриархалните нагласи

" Българското общество е в плен на патриархалните настройки, социализмът не ни отърва от тях. Патриархалният модел е основан върху насилието. Затова модерното общество се пробва да възпитава в различен вид правила ”. Това съобщи социологът Мира Радева в ефира на предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.

Според журналиста Едуард Папазян в 90% от случаите тези насилници са възпитавани от майките си. " В българската Конституция на две места е записано какви са правата на дамата майка, само че на никое място не е записано какви са правата на мъжа татко ”, сподели още журналистът. От обществените мрежи също идват моделите на държание, счита той. А на наличието в интернет на хартия има регулация, само че де факто няма, добави Папазян.

Мира Радева даде образец, че около младежите забравихме, че деца пребиват възрастните си родители, с цел да им вземат пенсиите. „ Сигнали се подават, само че самите родители не желаят да свидетелстват против децата си. Солидарна съм с хората, които декларират: „ Вие в този момент ли осъзнахте, че в българското общество има принуждение ”, сподели тя.

По думите ѝ от вербалната експанзия елементарно се стига и до физическа. " Българският хайлайф е дебитор на обществото ни, тъй като той е предназначен да води, да демонстрира стандарти и морал ", счита Радева.

Едуард Папазян обърна внимание и на законовото състояние, съгласно което с цел да извърнат внимание на сигнал за домашно принуждение, би трябвало да си подал три сигнала - т.е., да са те пребили три пъти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР