Българското обединение започна модернизацията на железопътната линия Ниш - Брестовац,

...
Българското обединение започна модернизацията на железопътната линия Ниш - Брестовац,
Коментари Харесай

Българско обединение модернизира жп линията Ниш – Брестовац за близо 60 млн. евро

Българското обединяване стартира модернизацията на железопътната линия Ниш - Брестовац, част от интернационалния кулоар №10, който свързва Сърбия със Западна Европа и Северна Македония и Гърция.

Първата копка на обекта беше направена от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и сръбският президент Александър Вучич, предадоха сръбските медии.

Рехабилитацията на железопътния сектор с дължина 23.5 км коства близо 60 милиона евро, от които 45 милиона евро са обезпечени от Европейския съюз по линия на предприсъединителните принадлежности. Водещ сътрудник в българското обединяване е „ Трейс Груп Холд “ (85%), а другият участник е „ Балкантел “ (15%), който ще обезпечи телекомуникациите и сигнализацията на линията.

Възложител на обекта е Министерството на финансите на Сърбия. Срокът за осъществяване е 1005 календарни дни. Крайният период за довеждане докрай на обекта е юни 2023 година

Дейностите по плана са разграничени на два сектора. Единият сектор стартира от изхода на жп гарата в Ниш и стига до жп гарата в Белотинцес дължина 11.5 км. Другият сектор е от изхода на жп гарата в Белотенце до входа на жп гарата в Брестовац. И на двата сектора е планувано осъществяване на телекомуникации и сигнализация.

Работата по обекта стартира с премахването на старите релси край нишкото село Долно Меджурово.

На този сектор до момента влаковете се движеха с до 40 км/ч, а след реконструкцията те ще развиват скорост от 120 км/ч, сподели Александър Вучич.

Той уточни, че тази железница е значима за сърбите, тъй като свързва Ниш с Лесковац, а оттова с Враня и по-късно със Северна Македония и Гърция. Това е един от най -важните пътища, свързващи южна и централна Европа, сподели Вучич.

Той означи, че модернизацията на железопътните линии от Ниш до Димитровград също ще се финансира с европейски средства. Електрификацията на този сектор е значима освен за Сърбия, само че и за Виена, Будапеща и Мюнхен, които ще се свържат със София и Истанбул през Белград, Ниш и Пирот, сподели Вучич.

Подписването на контракта за железопътната линия Белград - Ниш следва да се слчи в най-скоро време, като цената на строителните работи ще бъде към 1.8 милиарда евро , сподели сръбският президент.

Междувременно през днешния ден бе подписано съглашение за построяването на първия сектор от автомагистрала Ниш - Плочник - Мердаре , която ще обезпечи бърза връзка на Сърбия с Косово.

Строителството на първия сектор от автомагистралата се чака да стартира на 1 ноември. Договорът за построяването бе подписан от шефа на сръбската държавна планова компания " Коридори Сърбия " Александър Антич и от шефа на сръбския клон на „ Щрабаг “ Драган Ршумов.

Договорът е за строителството на първите 5.5 километра от общо 33 километра до Плочник, които ще костват 225 млн. евро. От тях 41 млн. евро се отпускат от Европейския съюз, сподели Вучич.

Той подсети, че е търпял рецензии поради концепцията за създаване на автомагистрала Ниш – Прищина. Допълни, че този път е от значително значение за сърбите, албанците и бъдещите ни взаимоотношения. Едно от нещата, които са значими за нашите хора тук в централна Сърбия е, че това ще бъде избавление за Прокупле, сподели Вучич.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР