Българското газово хранилище Чирен е запълнено 90% с газ повече

...
Българското газово хранилище Чирен е запълнено 90% с газ повече
Коментари Харесай

Газохранилището "Чирен" е запълнено на 90 %, готови сме предсрочно за зимата

Българското газово вместилище " Чирен " е запълнено 90% с газ повече от два месеца по-рано от поставения от Европейски Съюз период за обезпечаване на ресурси за зимата.

От данни, оповестени на платформата на неправителствената организация " Газова инфраструктура Европа " в петък, излиза наяве, че задачата е реализирана на 16 август, по едно и също време с достигането на запълняемост от 90% приблизително за Европейски Съюз.

Асоциацията, която следи количеството природен газ в газохранилищата на 22 европейски страни, които разполагат с такива, заяви, че по данни, получени към 16 август, приблизително резервоарите са запълнени до 90.12%, а българският - " Чирен ", до 90.06%.
 
До момента единствено 6 европейски страни не престават да помпат газ, с цел да доближат минимума - Белгия, Унгария, Дания, Франция, Латвия и Румъния. Всички останали са надминали задачата от 90%, като в Испания резервоарите са заредени до 99.98%.

В момента всички европейски страни не престават да нагнетяват газ в хранилищата си като се изключи Швеция, която е спряла на 95.29%. Европейската комисия задължи страните членки да си обезпечат най-малко 90% в подземните складове преди 1 ноември, с цел да си подсигуряват газ през зимата.

Регламентът за това беше признат предишния май като част от ограниченията за повишение на енергийната самостоятелност на Европейски Съюз от съветските доставки на горива, откакто " Газпром " приключи договорите на няколко страни, измежду които и България, а повредата на газопровода " Северен поток " на практика понижи каузи на съветския импорт под 10%.

Миналата година страните от Европейски Съюз трябваше да си обезпечат ресурси от най-малко 80% от потенциала на подземните си газови складове, което беше реализирано на 30 август - две седмици по-късно от тази година, напомня " Дневник ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР