Българското екоминистерство е в пълно неведение по казуса със заловените

...
Българското екоминистерство е в пълно неведение по казуса със заловените
Коментари Харесай

Екоминистерството е в пълно неведение за боклука от Италия

Българското екоминистерство е в цялостно незнание по проблема със хванатите от италианските управляващи 800 тона отпадък, които съгласно медиите на Апенините е трябвало да бъдат незаконно изгорени в нашата страна. Това се разбра от обясненията по тематиката, които даде шефът на ведомството Нено Димов в Народното събрание в сряда. Министърът беше привикан на чуване по гледище на Българска социалистическа партия.

Димов разгласи, че не било известно дали боклукът в действителност е бил предопределен за България. „ Компетентният орган в Италия не е алармирал способния орган в България – в тази ситуация Министерството на околната среда и водите, тъй че за този боклук при нас не съществува справедлива информация и каквато и да било информация. Не е желано позволение за железопътен превоз и не е давано такова “, сподели Димов. Защо самият той не е потърсил информация от италианската страна – по този въпрос той не сподели нищо.

Въпреки че депутатите неколкократно го подканваха, екоминистърът отхвърли да разкрие какъв брой са компаниите у нас, които внасят боклуци и в какво количество, под претекст че няма подръка данните. „ Най-важен е контролът при вноса “, установи очевидното Димов.

Повечето си време на парламентарната естрада екоминистърът посвети на причини в интерес на изгарянето на боклуци. „ Трябва да мислим за отпадъка като нещо потребно, от което може да се прави стопанска система. Това е концепцията на кръговата стопанска система. Затова и огромна част от отпадъците са в така наречен зелен лист, който се движи свободно в Европа, с цел да могат да се рециклират. Ние изнесохме 4000 тона пестициди, с цел да бъдат третирани в инсинератори, каквито в България няма. Тоест това е естествен развой в границите на Европейски Съюз “, изясни Димов. И уточни, че през идващите 10-15 години към 60-65% от болклука у нас ще би трябвало да се рециклира, към 10% - да се депонира, а към 25% - да се изгаря за приемане на топлинна и електрическа сила.

Оскъдните отговори на министъра разгневиха соцлидера Корнелия Нинова, която упрекна държавното управление, че ще трансформира България в „ сметището на света “. Управляващите обаче останаха удовлетворени. „ Целият този драматизъм за покушението против здравето на българите и околната среда е непотребен “, повърхностно подмятна депутатът Искрен Веселинов от „ Обединени патриоти “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР