„Българското дружество изрази съгласие държавата да влезе в сделката за

...
„Българското дружество изрази съгласие държавата да влезе в сделката за
Коментари Харесай

Теменужка Петкова за ЧЕЗ: Сега продавачът трябва да каже думата си

„ Българското сдружение изрази единодушие страната да влезе в договорката за ЧЕЗ – било то с 34%, или с избран надзорен пакет от акции. От тук нататък обаче продавачът е този, който би трябвало да каже своята дума. Така че, чакаме анализите на чешката страна”, разяснява министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

„ Ние също вършим такива разбори – нашите адвокати от Министерството на финансите, на енергетиката, на стопанската система, където в действителност е станала договорката за приватизацията през приватизационен надзор, тъй че да можем по най-хубавия метод да защитим нашите национални интереси”, добави тя.

„ Всички бяхме очевидци на това каква нервност настана, по какъв начин няма да дадем ЧЕЗ на Гинка, по какъв начин няма да допуснем някой да влезе в ЧЕЗ. Сами разбирате, че това се е случило преди още 15 години .

През 2003 година, когато електроразпределителните предприятия, всички ЕРП-та на територията на страната, които са били седем на брой, са приватизирани. 67% от тях са продадени със специфична тактика, която е тактика на тогавашния парламент, призната, утвърдена, приоритет на държавното управление, тъй че всички тези неща са се случили доста обратно във времето…

И внезапно някой се опита да трансферира върху нашето, върху актуалното държавно управление, върху Политическа партия ГЕРБ някаква виновност за някаква приватизация. Нещо, към което ние нямаме никакво отношение ”, разяснява още Петкова.

„ Държавата тогава, според тактиката, призната от държавното управление и от българския парламент, е считала, че не е добър собственик , че в случай че продължава да участва в тези ЕРП-та, това ще затрудни обезпечаването на финансиране.

Съответно в случай че влезе частен капитал в тези сдружения, това ще усъвършенства фрапантно качеството на услугите, които те оферират. Това са били най- общо казано главните причини на страната тогава, с цел да започва този развой на приватизация на ЕРП-тата. Така че страната няма по какъв начин да стои зад тази договорка.

Зад тази договорка стои чешката страна, чешкото законодателство, разписва разпоредбите и процедурите, по които тази договорка надлежно е извършена и финализирана или е достигнала до избран стадий. Така че българската страна по никакъв метод няма опция да въздейства върху тази сделка”, сподели още Петкова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР