Българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през

...
Българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през
Коментари Харесай

Изпратили сме оръжие на Украйна на стойност един милиард долара

Българско оръжие за милиарди долари е влезнало в Украйна през други страни през последните две години, без София и Киев да сключат даже един контракт за директни доставки, демонстрира следствие на EURACTIV.

От началото на съветската инвазия в Украйна тогавашният вицепремиер и министър на стопанската система Корнелия Нинова увери, че няма да позволи износа на български оръжия за Украйна. Първото си такова заричане тя даде в телевизионно изявление единствено четири дни след началото на войната.

От предишния февруари насам изпращането на оръжия в разкъсваната от война страна се трансформира в съществена ябълка на раздора сред русофилските и прозападните партии в България.

Въпреки че не е имало директна търговия с оръжия, тяхната непряка продажба, разкрита за първи път през октомври 2022 година, към този момент е открито, че доставки са осъществявани надалеч преди началото на спора.

" За интервала 24 февруари 2022 година – 19 януари 2023 година не са постъпвали заявки за външнотърговски покупко-продажби с украински компании и държавни институции за разглеждане в Комисията за експортен надзор и надлежно не са издавани позволения за експорт за този интервал ", се споделя в отговора на Министерството на стопанската система след искане по Закона за достъп до социална информация.

Още преди войната, от началото на 2021 година до 24 февруари 2022 година, Украйна не е сключвала директни покупко-продажби с български оръжейни компании, които са огромни експортьори на създадени по руски стандарт оръжия и муниции за украинската войска.

Само през предходната година обаче България е изнесла непряко оръжия за Украйна за най-малко един милиард $, разясняват източници на EURACTIV.

Нинова, водач на проруските социалисти, уверяваше неведнъж, че няма да разреши експорт на българско оръжие за украинската войска, само че оръжейната промишленост на страната има рекордни продажби в чужбина, главно в Полша и Румъния, откъдето по-късно оръжията се изпращат в Украйна.

Големите държавни оръжейни фабрики като тези в Сопот, Карлово и Казанлък, регистрират 100% растеж на продажбите.

Александър Михайлов, някогашен изпълнителен шеф на държавната компания " Кинтекс ", през която минава оръжейният експорт на страната, удостовери рекордния български експорт тази година.

" Когато има интернационален въоръжен спор, постоянно има нарастване на потреблението на артикули, свързани с защитата ", посочи Михайлов предходната година, добавяйки, че издадените от страната разрешителни за експорт на оръжия през това време възлизат общо на 1,1 – 1,3 милиарда евро.

Междувременно в края на април 2022 година Нинова съобщи, че в случай че Народното събрание реши България да даде оръжие на Украйна, тя няма да даде желаното от нея утвърждение.

" Ако Народното събрание вземе такова решение, аз няма да подпиша подобен документ. Ако желаят да ме сменят, само че няма да подпиша този документ! Ще напусна поста си. Но ще се преценявам с българския интерес, а множеството жители споделят ясно: да не изнасяме оръжия ", сподели Нинова в изявление в края на април 2022 година.

След като тя и нейният кабинет бяха свалени през юли 2022 година, в края на предходната година българският парламент реши с огромно болшинство да даде военна помощ на Украйна от складовете на българската войска.

Президентът Румен Радев, който бе изрично срещу това решение, не наложи несъгласие и издаде съответния декрет. България изпрати военна помощ, само че тогава Радев разгласи, че втора доставка на оръжие няма да има.

Схеми за интернационална търговия

" Българските оръжейни компании не продават непосредствено оръжия и муниции на украински компании, тъй като има процедура това да се случва по непознати стратегии ", споделя Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата и някогашен ръководител на Надзорния съвет на Агенцията за връзка и информация на НАТО. Сега той е шеф в Атлантическия клуб.

" Във Англия, Съединени американски щати и Полша има стратегия с положително финансиране. Чрез тази стратегия се купува нужното въоръжение за Украйна, т.е. парите не са украински, а английски, американски, полски или европейски. Затова се купува през други компании. Освен това логистиката е значима, а както всички знаем, тя се провежда главно през Полша и е отговорност на тези компании, които купуват от българския пазар ", изясни Шаламанов.

Според него има и други разумни фактори българските компании да не продават непосредствено в Украйна, макар изказванието на Нинова, че " нито един български патрон няма да отиде в Украйна ".

Все отново тези фактори доведоха до един тип " триъгълен метод ", който е извънредно потребен както за България - от финансово и имиджова позиция, и за Украйна, изяснява още Шаламанов.

" Т.е. всички партии получават своя дял ", изясни той. Наскоро Шаламанов се застъпи България да съобщи всичките си танкове и бронирани машини от руско време и да ги размени с съвременна техника от нашите съдружници, което ще форсира превъоръжаването ни.

Това важи както за танковете Т-72, по този начин и за самолетите Су-25 и МиГ-29. Шаламанов уточни като положителни образци Чешката република и Полша, които към този момент са го създали. Но тази процедура на косвен експорт не се лимитира единствено до интервала на войната.

България е един от огромните производители на руско оръжие и муниции, употребявани от украинската войска.

Поредица от диверсии против български оръжейни фабрики след анексирането на Крим и опитът за ликвидиране на оръжеен предприемач, за които българската прокуратура подозира съветските секрети служби, са едно от доказателствата, че България е изнесла доста количество оръжие за Украйна даже преди войната.

Бизнесът обича тишината

В телевизионно изявление на 25 януари някогашният изпълнителен шеф на най-значимия държавен боен цех в Сопот Иван Иванов изясни, че България не е изнасяла оръжия и муниции за Украйна.

България търгува с над 60 страни, главно посредством компании с лицензи и утвърждение на Комисията като краен консуматор. Иванов обаче акцентира, че с работата си в завода се е убедил, че оръжейният бизнес обича тишината.

" Затова съм надълбоко сюрпризиран, че актуалният длъжностен министър на стопанската система (Никола Стоянов) не стопира да повдига въпроса за оръжията. Той би трябвало да знае, че като приказва непрестанно за ВПК, вреди на България, вреди на този бранш от стопанската система на България ", акцентира Иванов.

Темата нашумя след публикуването на публикация от немския вестник Die Welt, в която се показва, че държавното управление под управлението на някогашния министър председател Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев е почнало загадка процедура за изпращане на огромна военна помощ на Украйна – в това число муниции и въоръжение – по други пътища, с цел да се избегнат формалните доставки на оръжие.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР