Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) постави успешно за

...
Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) постави успешно за
Коментари Харесай

Поставиха за пръв път сателитен предавател на млад къдроглав пеликан

Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) сложи сполучливо за пръв път сателитен предавател на млад къдроглав пеликан от гнездовата колония на типа в предпазена околност „ Калимок-Бръшлен “. Това оповестиха от организацията.

Чрез данните от пръстените и сателитната телеметрия ще се разбере повече за екологията, напредванията и заканите на типа. Това ще помогне да се възнамеряват и подхващат бъдещи природозащитни ограничения за неговото запазване, изясняват експертите. 

Предавателят тежи 33 грама и e с размери 55×56×32 мм. Поставен е на специфичен сектор от крилото на птицата. Маркираните птици доста бързо привикват с предавателите и могат да реализират ежедневните си действия безпроблемно , изясняват експертите. След слагането на устройството, което е станало на 24 юни, къдроглавият пеликан е освободен в езерото Сребърна. Към момента птицата се придържа главно в Сребърна и в Кълърашкото езеро в Румъния , където се храни дружно с други пеликани, показаха още от Българско дружество за защита на птиците. 

Маркираният с предавател млад женски къдроглав пеликан се споделя Кали и е кръстен на Защитена местност „ Калимок-Бръшлен “. Там през 2021 година се образува нова гнездова колония върху наколната дървена платформа, построена на място. Кали е едно от тридесетте млади пеликанчета, които бяха сполучливо отгледани през сегашния сезон, показват от сдружението. За сполучливото осъществяване на интервенцията Българско дружество за защита на птиците изрича признателност на доброволеца Димо Шехларски и на „ Сдружение за развиване на туризма в Тутракан и района “.

Изследването посредством сателитна телеметрия се реализира в границите на интернационалния план „ Опазване на къдроглавия пеликан по Черноморско-средиземноморския прелетен път “ (LIFE18/NAT/NL/000716), финансиран по стратегия LIFE на Европейския съюз. Проектът се координира от Rewilding Europe, а другите сътрудници, с изключение на Българско дружество за защита на птиците, са Дирекция на Природен парк „ Персина “, Румънското орнитоложко сдружение (SOR), Гръцкото орнитоложко сдружение (HOS), Rewilding – Украйна и Rewilding – Дунавска делта. Скоро данните от предавателя ще бъдат качени на уеб страницата на проекта www.life-pelicans.com и ще има опция в действително време да се наблюдават напредванията на маркирания пеликан.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР