Българско-американската Gtmhub е получила 120 млн. долара финансиране в рекорден

...
Българско-американската Gtmhub е получила 120 млн. долара финансиране в рекорден
Коментари Харесай

Основаната от българи софтуерна компания Gtmhub получи рекордно голямо финансиране - 120 млн. долара

Българско-американската Gtmhub е получила 120 млн. $ финансиране в рекорден за български стартъп рунд, оповестиха от компанията. За разлика от предходни стадии на финансиране, в които участваха и българските фондове LAUNCHub (които бяха измежду първите подкрепили компанията преди години) и Eleven, този път в рунда от серия C всички вложители са задгранични - водещ е фондът Index Ventures, с присъединяване от Visionaries Club и предходните вложители Insights Partners, Singular и CRV. Общо до този миг компанията е набрала към 161 млн. $. В началото на годината тя бе получила 30 млн. $ инвестиция в рунд В, воден от Insights.

Gtmhub е учредена от някогашните чиновници на " Телерик " Иван Осмак, Йордан Ангелов, Радослав Георгиев и Бо Пидерсен през 2015 година Компанията създава програмен продукт за обмисляне на работа посредством системата OKR (Objective and Key Results; справедливи индикатори - бел. ред.). Той разрешава планирането на задания и следенето на напредъка на екипи и чиновници. Софтуерът на Gtmhub се употребява от компании като Adobe, Experian, Red Hat и други, като броят крайни клиенти е над 500 хиляди от 75 страни.

Gtmhub е основана в Денвър, Колорадо, само че с изключение на в американския щат има и офиси в София, Лондон, Париж и Берлин. От общо 240 чиновници 100 се намират в софийския офис. Плановете през идната година е общият брой чиновници по света да се удвои. В България Gtmhub оперира посредством сдружението " Джи Ти Ем Хъб ", което за 2020 година регистрира над 6 млн. лева доходи.
Пари за разработки и уголемение
" Инвестицията ще отиде в две съществени посоки. Първата е подсилването на екипите ни за машинно самообразование и данни посредством наемане на нови хора и вероятни придобивания. Втората тенденция е по-голям мащаб на екипите ни за уголемение във връзка с пазари - и в страни, в които към този момент работим, и в нови географски направления ", разяснява пред " Капитал " Иван Осмак, съосновател и изпълнителен шеф на Gtmhub.
Реклама
Той прибавя, че набирането на средства от рунд C е било планувано за лятото на 2022 година, само че компанията се е разраснала по-бързо от предстоящото и е достигнала заложените си цели преди избраните за това периоди. " Всичко това, комбинирано с висок интерес от пазара и голям интерес от вложители, ни докара до настоящия рунд. Накратко, можете да го разглеждате като ускоряване на проектите ни с осем месеца, което постоянно звучи добре. "

По отношение на набирането на спомагателен капитал, поради относително дребните промеждутъци сред последните три финансови рунда (серия A през декември 2019 година, серия B през януари 2021 година и серия C през декември 2021 г.), Осмак споделя: " За момента нямаме съответни проекти. Възможно е да наберем още капитал още идната година, също както е допустимо това да е последният ни рунд на външна инвестиция. "

От компанията не разясняват при каква оценка е инвестицията, само че съгласно неофициална информация на " Капитал " тя към този момент се прави оценка на сред 500 и 600 млн. $, което я прави или най-скъпият, или вторият най-скъп основан от българи стартъп. Другият кандидат е.

" Не разясняваме оценката си. Едната причина е, че това е на практика без значение - значимото е какъв е размерът на инвестицията, която ще отиде в посока усъвършенстване на продукта, услугата и крайната стойност, която доставяме на клиентите си. Другата причина е, че оперираме в хиперконкурентен бранш, където има потребност от някакво равнище на конфиденциалност. Обявяването на нашата оценка значи съперниците ни да могат да вършат по-добри тактики. Няма смисъл в това Верстапен да споделя на Хамилтън какъв брой пъти ще спре в питстопа, нали ", разяснява още Осмак.
Реклама
LAUNCHub Ventures бяха измежду първите вложители в Gtmhub, като водеха сийд инвестицията от 1.2 млн. $ преди съвсем четири години. В нея се включиха и Eleven и съоснователят на Telerik Васил Терзиев. Впоследствие LAUNCHub взе участие и в рундовете А и В като коинвеститор. " Откакто водихме първия капиталов рунд, Gtmhub е пораснала от 1000 до 500 000 консуматори в над 1000 компании. През 2018 година те бяха 9 души в България, до момента в който сега са над 240 в целия свят. Това, което постоянно е било налично, е огромната визия на създателите - концепцията да оказват помощ на фирмите да синхронизират тактиката с ежедневните резултати; да бъдат сполучливи по време на растежа; и да изградят най-хубавия програмен продукт за ръководство на OKR, който да се употребява от всички компании по света. Това докара до най-големия рунд финансиране освен в България, само че и измежду фирмите от бранша ", съобщи за " Капитал " Станислав Сираков, сътрудник в LAUNCHub.

С известно име като Index Ventures зад тила си Gtmhub ще може да форсира още повече развиването си и да притегли вниманието и на други вложители. В досегашното портфолио на фонда са компании като Фейсбук, Dropbox, Revolut, Robinhood, Skype, Sonos, Trello и други
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР