Българско агнешко месо за Гергьовден може да се намери основно

...
Българско агнешко месо за Гергьовден може да се намери основно
Коментари Харесай

За Гергьовден! Българското агнешко чукна 30 лева, македонското 19 лв.

Българско агнешко месо за Гергьовден може да се откри главно в бутиковите месарници, където цената му чукна близо 30 лева Това откри инспекция в търговски вериги и квартални месарници. В огромните магазини се предлага единствено месо, импорт от СР Македония, с към 10 лева по-евтино. Нали са си наши хора, какво толкоз, пошегува се шеф пред „ Телеграф “. Нашите животновъди продават от обора цяло агне от 25 кг, заклано и одрано, плюс главичка и комплект за дроб сърма за по 12 лева за кг.


Агнешкото на щандовете на супермаркетите стартира да се появява едвам 3 дни преди Гергьовден, а в края на април родно месо оферираше единствено една българска верига за близо 27 лева за кг.

Чакаме да мине и 24 май, денят, в който се означават доста селски събори и когато има всеобщо търсене на агнета. Тогава ще е ясно имаме ли непродадени животни, сподели за изданието Симеон Караколев началник на НОКА от асоциацията на овцевъдите. Проф. Иван Станков от НОКА пък напомни, че през 2022 година са останали в кошарите ни към 20 хиляди наши агнета.


Обяснимо е, че македонското е по-евтино. То влиза през границата за към 16 лева за кг. Колегите там имат право да дават на животните трупно брашно, от което храната им излиза по-евтина, разяснява зоотехникът и овцевъд Методи Лаков пред „ Телеграф “. Той изясни, че по тази причина от време на време македонското агнешко има мощна миризма на риба. Имало е случай, в който клиент е върнал цяло опечено агне с тавата в огромен супермаркет в Монтана, тъй като му смърдяло, описа той. Лаков добави, че в случай че се дадат пасища на фермерите, българското може да излиза по-евтино.

Скоро агнешкото ще стане деликатес, непрестанно стадата понижават в страната. Преди 10 година в селото имаше във всяка къща по 2 или 3 овце, в този момент в село Владимирово останахме двама с дребни стада, описа зоотехникът. Според него българите купуват агне главно за Великден, а ромите са най-многобройните клиенти за Гергьовден.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР