Българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел си

...
Българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел си
Коментари Харесай

Габриел и Блинкен напуснаха Скопие заради присъствието на Лавров

Българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел си потегли от Скопие нощес, с цел да не участва на днешното съвещание на ОССЕ, на което е и съветският външен министър Сергей Лавров.

Габриел си потегли, откакто, час преди кацането на Лавров, македонската столица напусна държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Блинкен дойде в Скопие през вчерашния ден следобяд и участва на неофициалната вечеря на министрите на външните работи, участващи в срещата на ОССЕ, чийто хазаин е първият посланик на районен съд Македония Буяр Османи.

 

" Съединени американски щати ще продължат поддръжката за Северна Македония и нейните бъдещи крачки, които би трябвало да обезпечат участието в Европейски Съюз “, сподели Блинкен по време на диалога с македонския министър председател Димитър Ковачевски, като изрази почитание за храбрите държавнически решения на държавното управление за постигането на тази цел.

След това Блинкен и Османи осъдиха съветската експанзия против Украйна и потвърдиха поддръжката за украинския народ. „ Като стратегически сътрудници и съдружници в НАТО, сме обединени в поддръжката си за Украйна и отбраната на актуалните демократични полезности и правила. Остро осъждаме съветската военна експанзия, която съставлява нахлуване против суверенитета и териториалната целокупност на Украйна “, сподели македонският външен министър и ръководител на ОССЕ.

В момента Блинкен се намира в Тел Авив за диалози с израелските водачи по отношение на примирието с " Хамас " и даването на филантропична помощ за Ивицата Газа. Това е третото посещаване на Блинкен в Близкия изток от началото на спора сред Израел и радикалната формация.

А Лавров дойде на разсъмване в Скопие. Ден преди този момент България не позволи прелитането на самолета на съветския външен министър, тъй като на борда му е пътувала и говорителката на Министерство на външните работи Мария Захарова. 


Захарова назова " рискова нелепост "  решението на българските управляващи.

 

" Става дума не просто за нелепост, а за рискова нелепост на някакъв клеветник във властовите структури на България. Работата е там, че разпоредбите на въздушното придвижване са уредени в Чикагската спогодба за интернационалната гражданска авиация от 1944 година Съгласно нея територията на една страна включва " сухопътните територии и прилежащите към тях териториални води. Въздушното пространство не влиза в понятието " територия ". В тази връзка действието на така и така противозаконните наказания на Европейски Съюз не може да се разгръща върху прелитането без кацане с летателен уред на разположение, на което е неразрешено да влиза на територията на съответната страна ", написа Захарова в приложението " Телеграм ".

 

По думите на Захарова за първи път в историята държавни управляващи не разрешават прекосяването през въздушното пространство не на аероплан, а на човек, намиращ се на този аероплан.

 

" Помислили ли са българските служители за това, че във връзка с хилядите функционери от НАТО, които се намират в нашите огледални стоп-списъци, може да бъдат приложени сходни ответни ограничения? А помислили ли са, че по принцип основават рисков международен казус? Мисля, че не. Кой дава право на необразованите служители в София да позорят българския народ? (...) Между другото, ние към този момент сме в Скопие ", съобщи Захарова.

 

Самолетът на съветския министър кацна в Скопие рано сутринта в четвъртък.ТАСС добавя, че дължината на маршрута на министерския аероплан е била към 4 хиляди км, а пътуването е траяло повече от пет часа.

 

Самолетът на Лавров е прелетя над Турция и Гърция, макар че авансово се очакваше маршрут през България.

 

Както научи ТАСС, българската страна е отказала да допусне прелитане на самолета на ръководителя на съветското външно министерство, в случай че на борда е формалният представител на съветското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

 

От 30 ноември до 1 декември в Скопие ще се организира 30-ата среща на върха на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) или така наречен Съвет на министрите. Форумът се реализира в изискванията на тежка интернационална обстановка, на която сме очевидци през последните години.

ОССЕ е междуправителствена конструкция със седалище във Виена, която води началото си от Конференцията по сигурност и съдействие в Европа (КССЕ) през 1975 година Понастоящем е формирана от 57 страни от Европа, Северна Америка и Азия с над 1 милиарда души население, в това число България.

Функциите и задачите на ОССЕ на хартия са ясно обрисувани - попречване на спорове или ходатайство за реализиране на мир, надзор над въоръженията, отбрана на правата на индивида, независимост на печата и почтени избори.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР