Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, заедно

...
Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, заедно
Коментари Харесай

13 държави от ЕС настояват за ускорена евроинтеграция на Западните Балкани

Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, дружно с министрите на други 12 страни членки на Европейски Съюз настоя за ускорение на европейската интеграция на Западните Балкани. Тринайсетте министри (на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Италия, Малта, Австрия, Хърватия, Словения, Полша, Словакия), призоваваха за започване на договаряния за присъединение с Република Северна Македония и Албания през юни 2019 година Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Съвместното изказване отбелязва смисъла на процеса на разширение на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани като главен инструмент за реализиране на устойчива непоклатимост, мир и разцвет. Призовават се всички членове на Съвета да проявят предвидливост и да одобряват смели решения този месец, посредством които да дадат позитивен подтик на промените в сходство със стандартите и полезностите на Европейски Съюз. Необходимо е страните от района да работят за тясно районно съдействие и да положат старания за същински добросъседски връзки.

България счита, че започването на преговорния развой с Албания и Република Северна Македония ще резервира и укрепи позитивния подтик на промените в техните общества. Държавите-членки на Европейски Съюз ще имат опция на всеки стадий от процеса да правят оценка техния самостоятелен прогрес и да оказват поддръжка за осъществяване на критериите.

Разширяването на Европейски Съюз със страните от Западните Балкани остава измежду предпочитаните за България външнополитически цели. Добросъседските връзки, районното съдействие и върховенството на правото са хоризонтални критерии за прогрес на страните-кандидатки. Изпълнението на буквата и духа на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от страна на Република Северна Македония ще бъде основно за взимане на съответните решения. Това е пътят за гарантиране на районната непоклатимост и за решение на всички открити въпроси за основаване на сигурна среда на районна и европейска сигурност, акцентират от Министерство на външните работи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР