Българският вариант на Златната книга на песните с четиристишията на

...
Българският вариант на Златната книга на песните с четиристишията на
Коментари Харесай

Златните стихове на Ботев и Левски отиват в Сорбоната, за България - още се преговаря

Българският вид на " Златната книга на песните " с четиристишията на Христо Ботев и други български създатели - като Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Васил Левски, Георги Сава Раковски и други, бе показан публично през днешния ден. Събитието се състоя в пресклуба на Българска телеграфна агенция от екипа, който я е основал - петима души - проф. д. ик. н. и доктор по социология Евгений Сачев, Иван Тренев - публицист и откривател, Николай Тончев - издателство " Нитон ", Христо Дамянов - " Болгар капитал ", Николай Симеонов - дърворезбар, и присъединяване на преводачи.

Очаква се през март (първоначална дата 3 март) българската книга да замине за Сорбоната в Париж, а желанието на създателите е тя да се стои в библиотеката в остарялата постройка La chapelle, с цел да се види от студенти, докторанти и професори, учители. Инициативата е със съдействието на ЮНЕСКО и френският президент Еманюел Макрон, датата се прецизира с представителите на университета. Обсъжда се с министъра на външните работи Теодора Генчовска книгата да бъде показана първо пред дипломатическия корпус в постройката на Министерство на външните работи. Има диалози с районни библиотеки - в Народната библиотека, по-късно във Великотърновската библиотека, в регионалните центрове.

Книгата е неповторимо издание - за нея има направен саркофаг, на който с изключение на името, изписано със златни букви, стои и осмоъгълна таргозета - слънчевият знак, който се намира във всички аврамови религии и е един от знаците на античните българи . Върху книгата има и златно перо с мастилница. Надписите, както извън, по този начин и вътре - са от 23-каратово злато.
 Намаленото Данък добавена стойност подвигна продажбата на книги
Намаленото Данък добавена стойност подвигна продажбата на книги

Браншът се бори със скъпата хартия

Събрахме се с екипа и взехме решение, че би трябвало да създадем български вид на известната книга, в която да откри място Христо Ботев . Да може да бъде налична до всички гости на Сорбоната и студенти, разясни Иван Тренев, публицист и откривател. За него " това е един от най-големите културни действия и триумфи за България и целия екип ". Не единствено ще излезе на сцената Ботев, само че се възвръщат културните връзки сред България и Франция и столицата на културата Париж, сподели Тренев. Оригиналът на книгата е основан при започване на XX век по самодейност на Сорбоната и се съхранява там. В нея участват - Шекспир, Гьоте, Пол Верлен, Шарл Бодлер, Лев Толстой, Александър Пушкин, измежду тях и българският бунтовник Христо Ботев, както и Вапцаров, Яворов. Така българите вземат решение да създадат и български вид на Златната книга на песните с главен акцент Христо Ботев.

Проф. по социология Евгений Сачев добави, че това не е копие, а българският вид и има фрагменти на Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Г.С. Раковски, а в самата книга замисълът е подобен, че са останали празни и недописани листа в края на книгата - да се дописва във времето. Николай Тончев - издателство " Нитон " счита, че книгата е същинско събитие за българите. Дърворезбарят, изработил книгата, описа, че кутията - саркофагът, в която е сложена книгата, е моделирана като драперия, композицията на самата книга е построена от свитъци, които образуват формата на класическа лира - символиката е писаното слово на лирата, изпято от народа. Към работата има и скулптурирано перо, изцяло функционално перо и мастилница, надписите са от 23 каратово злато, а Станка Ганева е направила позлатата на надписа.

Авторите през днешния ден показаха и дребен фрагмент от втора част на документалния филм " Ботйов оттатък понятното ". Премиера ще е на 15 февруари.

Публицистът и сценарист е Иван Тренев, който описа, че " филмът ще провокира доста въпроси - Кои сме, Достойни наследници ли сме, Кой е той, Дали сме изучавали оптималното за него, което може да бъде изтънчено ". За първи път ще се покажат документи, обстоятелства и събития, политическата активност, интернационалната му активност, активността му като непостижим публицист за България през днешния ден, активността му визионер за една нова България. За първи път ще се покажат документи, които ще потвърдят идеологическата връзка на Христо Ботев с разбирането на Карл Маркс.

" До през днешния ден Ботев беше показан от остарели отживели разбирания, че е стихотворец, не е квалифициран за прекосяването на Дунав, че надали не даже е простолюден стихотворец, това не е по този начин ", счита създателят.
 Уникална за България археологическа книга излезе от щемпел
Уникална за България археологическа книга излезе от щемпел

Книгата на проф. Николай Овчаров за Перперикон събира 16-годишен археологически труд
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР