Българският списък нарушава много права. Транзакциите от България към България

...
Българският списък нарушава много права. Транзакциите от България към България
Коментари Харесай

Цонев: Българският списък Магнитски нарушава много права

" Българският лист нарушава доста права. Транзакциите от България към България не могат да бъдат спрени. Има компании и хора, попаднали в този български " черен " лист, които не могат да си платят сметките и към Национална агенция за приходите даже. Всичко това е нарушаване на техните права ". Това съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев по време на съвещанието на комисията „ Магнитски ” в Народното събрание. На него бяха изслушани гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев и правосъдният министър Янаки Стоилов.

" Имам няколко въпроса по отношение на питането на Европейска комисия към българското държавно управление за съставянето на българския лист " Магнитски ". Там ясно е казано, че тези описи са противозаконни и комисията изявява мнение, че едностранното налагане на вътрешни наказания ще наруши редица разпореждания на Европейски Съюз и ще наруши законите на Европейски Съюз ", безапелационен бе Цонев.

По-рано през днешния ден в изявление за Нова тв Йордан Цонев съобщи: " Питахме за листата " Магнитски " - тъй като няма дейности на този закон отвън територията на Съединени американски щати. Ако се одобряват в Европейски Съюз, те ще проитворечат на правото на Европейски Съюз. Така че не може България да прави описи. Това е безчинство и безвластие. Подписали сме контракта за действие на Европейски Съюз и би трябвало да го съблюдаваме ". Според него върховенството на закона не значи единствено да смениш основния прокурор, а да спазваш Конституцията и законите.

" Българска народна банка и комерсиалните банки бяха добре готови за тези ограничения. Всички банки съблюдават тези наказания, тъй като последствията, в случай че това не се прави, са доста съществени. Мога да дам образец с една банка от Латвия, която не спазваше глобите във връзка с Северна Корея, и единствено в границите на 10 дни беше оповестена в неплатежоспособност. Това е повода да се изготви лист с разпореждания, които всички банки съблюдават. ", сподели при започване на съвещанието гуварньорът на Българска народна банка Димитър Радев.

" Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не съблюдава глобите, може да бъде включена в обсега на " Магнитски " и припозната в санкционния лист. Това е повода да предприемем тези превантивни ограничения. Всяко едно закъснение може да коства скъпо ", добави той.

" На 8 юли тази година Европейският съюз одобри " Закон Магнитски на Европейски Съюз " за съблюдаване на човешките права. За мен би трябвало да има полемика за общоевропейски правилник, който да вкара правила за непознати наказания на територията на Европейски Съюз свързани с битката против прането на пари и тероризъм ", сподели от своя страна министърът на правораздаването Янаки Стоилов.

" В момента в България не се ползва интернационално право по тази тематика. Това е повода Министерски съвет да вземе решението за съставянето на българските описи " Магнитски ". Причината е да се предпазят държавни компании да работят с тези " токсични " и " заразни " физически лица и компании ", сподели още Стоилов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР